+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Dobre rady...

  1. #1
    pipi
    Administrator

    Arrow Dobre rady...

    Advertisement



    Dobre rady w kuchni

    1.Pomidorów nie powinno trzymać się z innymi owocami i warzywami gdyż przyśpieszają proces gnilny.

    2.Ziemniaki należy solić dopiero wówczas gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.

    3.Jeśli chcemy szybko rozmrozić lodówkę, należy ja wyłączyć i wstawić do środka naczynie z gorąca wodą.

    4.Pojemniczki na kostki lodu nie przymarzną, jeśli na dno zamrażalnika nasypiemy trochę soli albo na spód każdego pojemniczka kapniemy woskiem.

    5.Jeśli coś wykipiało i w mieszkaniu roznosi się woń spalenizny, wystarczy posypać blat kuchenki solą, która pochłonie nieprzyjemny zapach.

    6.warzywa można ususzyć w piekarniku, trzeba jednak uważać, by nie rozpoczynać tego procesu od zbyt wysokiej temperatury, gdyż wtedy za szybko tracą wodę. Ponadto podobnie jak owoce, wymagają one różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe należy suszyć w temperaturze 50 st. C, korzeniowe ok. 65 st. C, a groszek i fasolę ok. 40 st. C.

    7.Majonez ucieramy zawsze tylko w jedną stronę.

    8.Sosów gorących nie należy przygotowywać na zapas z dnia na dzień, ponieważ podczas stygnięcia obsychają na powierzchni, stają się mniej smaczne, łatwiej kwaśnieją. - Sosy najlepiej jest odgrzewać w kąpieli wodnej. Garnuszek z sosem wstawiamy do rondelka z wrzącą wodą, tak by był w niej zanurzony do ok. 3/4 wysokości.

    9.Aby w sosie nie powstawały "kluseczki", należy zasmażkę rozprowadzić lekko osoloną, zimną wodą.

    10.Rosół wołowy, jeśli dodamy do niego dwa małe grzybki suszone, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.

    11.Kilka kropli soku z cytryny, np. do barszczu tuż przed podaniem /gdy nie będzie już gotowany/, podnosi jego walory smakowe.

    12.Cukier stosowany w małych ilościach do potraw solonych nie słodzi, ale wysubtelnia smak potrawy, np. zupa pomidorowa, kalafior, brukselka.

    13.Przesoloną zupę "uratuje" duży, obrany i pokrojony w plasterki ziemniak.

    14.Aby nie płakać krojąc cebulę należy zwrócic uwagę aby zarówno deska, jak i nóż którymi kroimy były stale wilgotne. Świeża cebula jest zawsze ostrzejsza niż składowana przez jakiś czas, toteż bez kilku łez zapewne się nie obędzie. Jedyna rada, to nie nachylać się nad krojoną cebulą. Gdy tułów i głowę odchylimy nieco do tyłu, to większość związków aromatycznych unoszących się do góry ominie nasze oczy.

    15.Szczypta soli w niektórych potrawach słodkich, jak np. ciasto drożdżowe lub sernik, wybitnie podnosi ich smak.

    16.Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je lekko oprószyć mąką.

    17.Podczas pieczenia należy unikać otwierania piekarnika, zwłaszcza na początku, aby ciasto nie opadło.

    18.Aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, bodaj częściowo - nie nadaje się do spożycia.

    19.Z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu.

    20.Aby przygotować naprawdę wspaniały bigos, potrzebujemy... trzech dni. Każdego dnia potrawę dusimy trzy godziny.

    21.Czarna kawa będzie aromatyczniejsza, jeżeli przed zaparzeniem wstawimy zamkniętą puszkę na parę minut do ogrzanego piekarnika.

    22.Zwietrzałą kawę ziarnistą można odświeżyć, zalewając ją w rondelku na 10 min świeżą zimną wodą. Odcedzić ją na sicie, osuszyć i rzucić na gorącą patelnię /idealnie czystą/ i leciutko posypaną cukrem pudrem. Potrząsnąć patelnią kilka razy. Kawę zaraz zmielić i zaparzyć. Taka kawa nie nadaje się już do przechowywania.

    23.Mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.

    24.Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka.

    25.Słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziemy je trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną, codziennie zmienianą wodą.

    26.Kwaśny twaróg można odkwasić,zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy.

    27.Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina.

    28.W celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego jabłka.

    29.Stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywą. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo.

    30.Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu.

    31.Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy zalać gorącą wodą i pozostawić w niej przez około 5 min.

    32.Sosy w surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy uszlachetniając ich smak i aromat. Wybór sosu nie może być przypadkowy. Zbyt ciężki może "zdusić" sałatkę. Komponując sos powinniśmy więc zawsze pamiętać o składnikach potrawy, kierować się kilkoma sprawdzonymi zasadami: - delikatne warzywa, takie jak krucha sałata, cykoria, łączymy z równie delikatnymi sosami typu winegret. - Sałatki ze składników pożywnych, takich jak na przykład soczewica, czy fasola, można łączyć z sosami przyrządzanymi z olejków z czosnkiem czy papryką. Podstawowym sosem do sałatek jest winegret. Podczas jego przyrządzania bardzo ważne jest zachowanie podanej kolejności. Tak więc, najpierw należy zmieszać ocet z solą i musztardą, a później dodać olej. Jeżeli olej dodamy wcześniej, zani- rozpuści się sól, sos będzie niesmaczny. Winegret ma wiele odmian. W klasycznej kuchni francuskiej rezygnuje się np. z dodatku musztardy. Jest ona zastępowana zmiażdżonym czosnkiem. Smak sosu można zmienić dodając np. drobno posiekane zioła, odrobinę rozgniecionego sera, czy pół łyżeczki miodu.

    33.Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie wypuszczała zielonych pędów, wystarczy maleńkie jeszcze kiełki potrzymać chwilę nad płomieniem.

    34.Kiełbaski nie będą pękały podczas smażenia na patelni, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.

    35.Kiedy zabraknie w domu cukru pudru, można go błyskawicznie przygotować domowym sposobem. Wystarczy rozsypać na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnąć po nim kilka razy wałkiem do ciasta. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył.

    36.Biały ser twarogowy łatwiej się uciera /to niezbędne np. przy przygotowaniu sernika lub past serowych/, jeżeli dokładnie owinie się w pergamin i na 30 minut włoży do zamrażalnika.

    37.Mak nabierze intensywnego smaku I aromatu, jeśli przed zmieleniem uprażymy go na suchej patelni.

    38.Naleśniki będą wyjątkowo chrupiące, jeżeli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną

    39.Jeżeli chcemy, aby nasz sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty, możemy domieszać do masy serowej trochę bitej śmietany.

    40.Przygotowując zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidor, należy włożyć na dno formy kromki pieczywa tostowego. Pozwoli to na zebranie nadmiaru wody.





    Praktyczne rady w kuchni - Kulinaria



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 12:10

  2. #2
    aga27g
    Mamuśka
    pipi, ile porad jak to wszystko zapamiętac??


  3. #3
    egafokus
    Mamuśka
    dzięki za dobre porady


  4. #4
    Blue
    Znawca Forum

    Re: Dobre rady...

    Cytat pipi :
    3.Jeśli chcemy szybko rozmrozić lodówkę, należy ja wyłączyć i wstawić do środka naczynie z gorąca wodą.
    i by było jeszcze szybciej - zapewnić szybszy obieg powietrza za pomocą wentylatora skierowanego do jej środka


  5. #5
    Aniczka
    Mamuśka
    Jeśli chcemy aby nasz makaron po ugotowaniu sie nie sklejał ( jedna wielka klucha ) pojel go oliwą z oliwek

    jeśli nie chcemy płakać od cebuli umyj ja obraną w zimnej wodzie

    jesli nie chcemy aby nasze jabłko robiło sie " szare" po obraniu zakrop je sokiem z cytryny


  6. #6
    Blue
    Znawca Forum
    Cytat Aniczka :
    jesli nie chcemy aby nasze jabłko robiło sie " szare" po obraniu zakrop je sokiem z cytryny
    Tak samo z bananem


  7. #7
    mulan44
    Mamuśka
    ja osobiście polecam program "Wiem co jem", można sie wielu ciekawych rzeczy dowiedziec


  8. #8
    Graniula
    Nowicjusz
    Czasem zdarza mi się korzystać z przepisów w diecie 36s, które są mega dietetyczne i zdrowe ale chciałam się zapytać, że oglądacie takie programy jak np. "Pascal Gotuj" lub ten z Makłowiczem? (nie pamiętam tytułu) od pewnego czasu się zastanawiam czy przepisy tych panów są naprawdę takie dobre... Próbowała któraś z was nimi coś ugotować ?


  9. #9
    Anula01
    Nowicjusz
    same przydatne rady, niektóre bardziej znane, niektóre mniej ale na pewno się przyda


  10. #10
    nowicjuszka
    Nowicjusz
    Trochę tego dużo,ale wszystkie przydatne,chociaż jak wspomniała Anula,niektóre są znane.Jeśli coś będę miała ciekawego wrzucę również.Pozdrawiam.


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu