-
Przepisy na świąteczny stół-podzielmy się naszymi przepisami
Advertisement
Wiadmo, że w kazdym domu inna tradycja...
Podzielmy sie nią
Zapraszam do podawania przepisów na pyszne świąteczne potrawy
Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 13:07
-
Olimp
Witam.widze ze temat na czasie,bo Wilekanoc juz niedługo
u nas śniadanie tradycyjne(choc nie mieszkam w kraju ale jedzonko zawsze polskie)
jajeczka w całosci,w majonezie ze szczypiorkiem,rzodkiewka itp.
rożne wędlinki
sałatka jarzynowa, w tym roku zrbie jeszcze z makaronem,brokuami i fasolka szparagową(mniam)
biała kiełbasa z chrzanem lub ćwikła z chrzanem
czasami do popicia żurek
babki różne;z kakao,paskowa,z rodzynkami
sernik też
nic narazie wiecej nie przychodzi mi na myśl,ale jak sobie przypomne to dopisze
-
U nas na wielkanocnym stole oczywiście króluja jajka.Przeważnie na twardo, bo taxcie na miękko nie wychodza w duzych ilościach
Oczywiście biała kiełbasa, przewaznie kupna niestety i szynki róznego rodzaju.A podstawa jest sos tatarski, który jemy do wszystkiego.Zdarzało sie, że tatko sam robił wedliny , ale teraz juz Mu sie nie chce.
Z ciast sernik i mazurek makowo-kokosowy
-
Olimp
U nas na wielkanoc zawsze podawany jest barszcz chrzanowy, który ubustwiam.
- 50 dag kości
- 25 dag włoszczyzny
- 5 jaj
- 5 łyżek uartego chrzanu
- 25 dag wędzonki, lub kiełbaski jaką kto lubi
- 4 ząbki czosnku
- łyżka mąki pszennej
- szklanka śmietany
- listek laurowy
- sól, pieprz
Sporządzić wywar z kości i warzyw.
Do przecedzongo wywaru dodać starty chrzan, czosnek, pokrajaną wędlinę, ugotowane i pokrajane w kostkę jaja.
Zabielić śmietaną z mąką.
Zagotować i doprawić do smaku.
Wiem że w niektórych domach zamiast chrzanu dodawana jest ćwikła - ja nie próbowałam, ale jak kto woli.
Smacznego.
-
Super Moderator
Dania na stół wigilijny
Poproszę o Wasze przepisy
-
Częsty User
-
Mamuśka
Pierogi z kapusta i grzybami
na farsz
kapusta kiszona,grzybki suszone lub pieczarki, cebula (ugotowac do miękkości zmielic przez maszynke przesmazyc na patelni doprawic sola i pieprzem)
na ciasto
0,5 kg mąki
0,5 szkl śmietany
szczypta soli
ciepła woda
-
Częsty User
-
Super Moderator
Sprawdzone przepisy na Święta Wielkanocne
Poproszę o przepisy na Wasze popisowe dania
I od razu podaję swój przepis na zakwas na żurek
składniki:
-mąka żytnia
-sól
-czosnek
Wykonanie:
Do słoika 0,75 l. wsypać 3 duże łyżki mąki, łyżeczkę od herbaty soli, zalać zimną przegotowaną wodą, rozgnieść 4 ząbki czosnku z czystą łupiną, wrzucić do słoika, zabełtać, odstawić w kuchni na parapet na ok. 3 dni. Od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem. Po 3 dniach włożyć do lodówki.
Dodać do wywaru na żurek.
Podobno rewelacja
-
Olimp