+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Przepisy na świąteczny stół-podzielmy się naszymi przepisami

  1. #11
    Aniutka29
    Super Moderator
    indygo.m, dzięki za przepis, rzeczywiście proste to ciasto

    Ja właśnie zrobiłam zakwas na żurek i odstawiłam na okno

    [ Dodano: Nie Gru 20, 2009 18:36 ]
    Jakieś nowe przepisy na wigilijne dania...?

    Potrzebuję sprawdzony przepis na śledzie i barszcz wigilijny :->

    [ Dodano: Nie Gru 20, 2009 18:38 ]
    Mam ochotę zrobić śledzia wg tego prostego przepisu:

    Śledź w oleju
    Tekst i foto: Ewa Kubicka Data publikacji: 19-12-2003

    Znakomity początek uroczystej biesiady. Zaostrza apetyt. Jeden z rodzimych pomysłów na danie postne. Uroczyste z nim pożegnania w naszej tradycji... i chętne wypady panów z rodzinnych pieleszy pod hasłem: "na śledzika". To do niego odnosi się popularne: "rybka lubi pływać'. Przygotowywany na wiele sposobów, przybierający w knajpach najprzedziwniejsze przydomki. Zrobiony starannie w domu - najlepszy.

    Przepis, który wam podaję, jest najklasyczniejszy. Najprostszy. Uda się każdemu. Zima skłania nas do myślenia o potrawach rozgrzewających. Tymczasem śledź w oleju musi pozostać zimny. Tylko taki jest naprawdę smaczny.

    Porcje: ? Koszt: 10 zł Trudność: prosty Czas: 160 min. Kaloryczność: niedużo









    Składniki:
    - 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
    - 3 cebule,
    - ziele angielskie, liść laurowy,
    - 1/3 litra oleju (oliwy),
    - 1 cytryna (ocet),
    - ew. mleko do moczenia śledzi.

    Jak przyrządzić?
    1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.

    2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną.

    3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.

    4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

    5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.

    Jak podawać?
    Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystko w ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść. Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.

    Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smak osiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.


    Uwagi:
    Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smak oliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawania kwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropel na każdą warstwę śledzia.

    Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.

    źródło: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=114


  2. #12
    Aniutka29
    Super Moderator
    jakies nowe przepisy na Wielkanoc?


  3. #13
    janet
    Mamuśka
    ja robie jajka faszerowane hah jeszcze tylko nie wiem z czym ale chyba z pieczarkami i cebulka + majonez oczywiscie

    pieke ciasto z owocem i galaretka my nie lubimy suchych babek

    zurek obowiazkowo

    no i moze rolade a karkowki w ciemnym sosiku i pyzy

    no i szbelek oj musi byc


  4. #14
    Aniutka29
    Super Moderator
    Cytat janet : Zobacz post
    no i szbelek oj musi byc
    a co to takiego

    Ja tez robię jajka faszerowane z pieczarkami, czosnkiem, cebulką, ale bez majonezu, potem je opiekam, są pyszne;
    krokiety chyba też zrobię;
    żurek na własnym zakwasie;
    robimy też boczek i schab wędzony własnej roboty;

    resztę robi moja mama: karkówkę pieczoną, gołąbki
    biała kiełbaska musi być of kors
    i zakąski


  5. #15
    Aniutka29
    Super Moderator
    Dziewczyny jakieś nowe przepisy w związku ze zbliżającymi się świętami BN?

    Mam ochotę zrobić coś nowego na świąteczny stół...

    czekam na pomysły


  6. #16
    Aniutka29
    Super Moderator
    No to ja podam przepis, który zamierzam wypróbować


    Śledzie z rodzynkami


    składniki
    • 50-70 dag solonych płatów śledziowych
    • 4 - 5 cebul (40 dag)
    • 10 dag rodzynek
    • olej
    • sok z 1-2 cytryn
    • koncentrat pomidorowy
    • 1 łyżka miodu
    • pieprz
    sposób przygotowania

    Śledzie moczyć 1-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić w dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki, wymieszać, chwilę dusić. Śledzie ułożyć w salaterce albo w słoiku, zalać jeszcze ciepłym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 dni.


    --- Dopisek ---

    Faszerowane pieczarki

    Składniki: Kilkanaście dużyć pieczarek, 2 opakowania tłustego twarogu, ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy (najlepiej z oliwek), cytryna, 2 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika, sól, pieprz, tymianek, szałwia. Przygotowanie: Grzyby starannie oczyścić, wysuszyć. Odłączyc kapelusze od nóżek. Kapelusze zalać wywarem z oliwy i soku z cytryny, odstawić na kilka godzin do lodówki. Ziarna sezamu i słonecznika prażyć na złoty kolor na suchej patelni. Czosnek zetrzeć i połączyć z drobno siekanymi nóżkami grzybów, ziarnami i twarogiem. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i szczyptą szałwi. Kapelusze wyjąć z zalewy i odsączyć. Wnętrze napełnić przygotowaną masą twarogową. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, farszem do góry. piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po wyjęciu przełożyć na półmisek, udekorować. Można jeść z białym chlebem lub jako dodatek do dań głównych.

    --- Dopisek ---

    świąteczna sałatka warstwowa z tuńczykiem

    5 jaj ugotowanych na twardo, 2 średnie cebulki, 20 dkg żółtego sera, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 10 dkg zamrożonego masła, majonez, pieprz Przygotować średniej wielkości miseczkę(dla ładnego efektu najlepiej przejrzystą) Białka odzielić od żółtek, zetrzeć białka i włożyć do miseczki jako pierwszą warstwę. Następnie kolejno układać: 2 warstwa-10 dkg startego żółtego sera, 3 warstwa-puszka tuńczyka, 4 warstwa-3 łyżki majonezu, 5 warstwa-drobno pokrojone cebulki, 6 warstwa-10 dkg startego żółtego sera, 6 warstwa-starte na tarce masło, 7 warstwa-puszka tuńczyka, 8 warstwa-3 łyżki majonezu, 9 warstwa-starte na drobnych ostrzach żółtka, na wierzch posypać drobno zmielonym pieprzem.


    Schab ze śliwką


    Składniki:
    - 1 kg schabu bez kości,
    - śliwka suszona ok. 15 dkg (najlepiej kalifornijska),
    - przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, tymianek, czosnek, goździki, gałka muszkatałowa),
    - oliwa,
    - czosnek

    Sposób przyrządzenia

    Schab obmyć ciepłą wodą, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki, masełko z roztartym czosnkiem, natrzeć czosnkiem,opruszyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć folią i tak pozostawić w lodówce na ok. 12 godzin do 2 dni, im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. schab przełożyć do rękawa/folii do pieczenia i do naczynia żaroodpornego, piec ok. 1 h od czasu do czasu obracać,na ok. 10 min. przed końcem rozciąć folię w celu przyrumienienia skórki. Pycha!

    Ostatnio edytowane przez Aniutka29 ; 12-31-2010 o 10:17

  7. #17
    Aniutka29
    Super Moderator
    No więc zrobiłam wszystkie powyżej wymienione potrawy i muszę przyznać, że te śledziki i schab po prostu rewelacja Natomiast sałatka jakoś mi nie podeszła, dziwne, bo rok temu na Sylwestra bardzo mi smakowała a moze po prostu za duzo jedzenia było ))

    A jakie proponujecie menu na Sylwestra

    My idziemy na domówkę do mojego brata ciotecznego, więc bez szaleństw i ja zrobiłam krokiety z barszczem i śledzie, jeszcze zrobię sałatkę z sera zółtego, szynki i ananasa, koreczki z łososiem, serem, oliwkami etc. i chyba sałatkę z pomidorków cherry i mozarelli albo fety.


  8. #18
    misia1979
    Mamuśka
    Moje wielkanocne przepisy

    Biała kiełbasa pieczona z cebulką

    80 dkg - 1 kg krótkich białych kiełbas
    5 - 6 dużych cebul
    1/2 opakowania śliwek suszonych
    cukier
    suszony majeranek
    1 szklanka wywaru lub kostka bulionu warzywnego
    olej
    pieprz

    Cebulę obrać i pokroić w talarki. Wymieszać razem z pokrojonymi na kawałki susznymi śliwkami i włożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego do zapikania, oprószyć cukrem i spora ilością majeranku, jeszcze raz wymieszać. Część mieszanki odłożyć.
    Szklankę wywaru (ewentualnie kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody) wlać do naczynia z cebulą i śliwkami. Na cebuli ze śliwkami ułożyć opłukane i osuszone białe kielbasy, przykryć je odłożoną mieszanką cebuli i śliwek. Całość obficie skropić olejem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 35 minut w temp. 180 stopni, aż cebula się ładnie zezłoci, a kiełbasa przyrumieni.

    --- Dopisek ---

    Jajka faszerowane rzodkiewką

    5 jajek
    rzodkiewki - mały pęczek
    mały pęczek szczypiorku
    mała cebulka może być szalotka
    majonez
    sól, pieprz
    gałązki koperku do dekoracji
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki, wyciagamy żółtka, wrzucamy je do miseczki.
    Rzodkiewki i cebulkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z żółtkami. Dodajemy majonez mniej więcej łyżka czubata, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. I nakładamy do połowek jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i gałązkami koperku.


    --- Dopisek ---

    Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem

    5 jajek
    10-12 pieczarek marynowanych
    kawałek papryki czerwonej
    ogórek konserwowy
    majonez
    sól, pieprz
    gałązki koperku do dekoracji

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki, wyciagamy żółtka, wrzucamy je do miseczki.
    Pieczarki marynowane i ogórka konserwowego bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z żółtkami. Dodajemy majonez mniej więcej łyżka czubata, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. I nakładamy do połówek jajka. Dekorujemy drobno pokrojoną paryką czerwoną i gałązkami koperku.

    --- Dopisek ---

    Szynka ze szparagami w galarecie

    10 plastrów szynki konserwowej
    10 plastrów sera żółtego gouda
    10 (20) szparagów konserwowych
    chrzan
    opakowanie żelatyny na 1 litr wody
    do dekoracji plasterki cytryny, pomidora, cebulka marynowana, straki papryki konserwowej
    plaster szynki smarujemy chrzanem, na to kladziemy plaster sera, na koniec 1 - 2 sztuki szparagów, rolujemy, ukladamy na pólmisku, dekorujmy pólmisek, robimy żelatynę wg przepisu ja zawsze robie z wywaru mięsnego - zrób wywar tzn. do gara wrzuć np. 2 skrzydełka, włoszczyznę nieduzo - marchewka, pietruszka, por, kawała selera, liść laurowy listek, ziele angielskie max. 2 ziaranka, ugotuj, przecedź przez drobne sitko żeby pozbyć się szumowin, nawet parę razy, albo zrób gotowy z kostki rosołowej
    potem zagotuj ten wywar, wyłącz gaz, dodaj żelatynę, na pół litra wywaru 2 łyzeczki żelatyny, mieszaj tak długo aż się rozpuści, wstudź ten wywar i zalej szynkę
    super sie komponuje z sosem tatarskim
    sos tatarski - majonez, pieczarki marynowane drobno pokrojone i ogórek konserwowy drobno pokrojony, doprawic pieprzem i solą i gotowe




    --- Dopisek ---

    Sałatka pieczarkowa

    1 puszka kukurydzy - odsączyć
    1 słoiczek pieczarek marynowanych - pokroić w paski
    4 jajka ugotowane - pokroić w kostkę
    4 ogórki konserwowe - pokroić w kostkę
    sól
    pieprz
    majonez
    dużo koperku - drobno poszatkować

    Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i gotowe.

    Sałatka z jajek (idealna do mięs i białej kiełbasy)

    jajka 6-7 szt
    1 cebula
    groszek konserwowy puszka
    pomidory 2 szt
    szczypiorek 1 pęczek
    papryka konserwowa 5 kawałków
    majonez
    sól i pieprz

    Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Papryki odcedzić, pokroić w kawałki, a szczypiorek opłukać, posiekać. Zielony groszek odcedzić z wody. Wszystkie składniki włożyć do półmiska, dodać majonez i szczypiorek.
    Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.

    --- Dopisek ---

    Sałatka wielkanocna z jaj (super dodatek do pieczonych/wędzonych mięs)

    6 jaj
    pęczek szczypiorku
    2 pęczki rzodkiewki
    4 łyżki majonezu
    kilka liści zielonej sałaty
    łyżka chrzanu
    pieprz
    sól

    Gotujemy na twardo jajka. W między czasie kroimy rzodkiewki w półplasterki i siekamy szczypiorek. Ugotowane jaja zetrzeć na dużych otworach tarki. Wszystko mieszamy dodając majonez, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną sałatkę podajemy na liściach sałaty.

    --- Dopisek ---

    Rolada z boczku

    boczek chudy 1 kg
    sól i pieprz
    majeranek
    jałowiec

    Farsz:
    1 cebula
    1 papryka świeża
    sól i pieprz

    Natrzeć boczek przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
    Cebulę i paprykę bardzo drobno pokroić i podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Natrzeć tym farszem boczek.
    Wychłodzony boczek zrolować jak baleron, związać sznurkiem i zrobić na skórce dekoracyjne nacięcia.
    Włożyć boczek do brytfanny, podlać wodą i wstawić na 50 min do nagrzanego piekarnika do 140 stopni.

    tu rolada przed włożeniem do piekarnika ale natarta papryką i pieprzem cayenne

    tu natarta jałowcem, majerankiem i pieprzem


    --- Dopisek ---

    Babka cytrynowa

    1 szklanka + 3,5 łyżki cukru
    1,5 szklanki + 1 łyżka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jaja
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
    3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    Skórka otarta z 3 cytryn
    6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
    Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

    Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową (22cmx 8cm).
    W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną, sokiem i skorka z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie za grubo lukrem cytrynowym.

    --- Dopisek ---

    Sernik wiedeński (zawsze się udaje)

    1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (nie może być kwaśny i chudy)
    6 jajek
    125 g masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy - 1 opakowanie (16g)
    1 szklanka cukru
    aromat waniliowy
    bakalie, według uznania (u mnie tylko rodzynki i skórka pomarańczowa)

    Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
    Stopniowo dodawać twaróg, dalej ubijając, masło, mąkę. Wmieszać bakalie.
    Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
    Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę. Należy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by pozostał jasny.


  9. #19
    kami24
    Mamuśka
    misia jak Ty zapodasz tu posta to zawsze mam jęzor na brodzie mniammmmmmmmmmmmm


  10. #20
    misia1979
    Mamuśka
    Cytat kami24 : Zobacz post
    misia jak Ty zapodasz tu posta to zawsze mam jęzor na brodzie mniammmmmmmmmmmmm
    dziękować

    Pascha

    2 litry mleka
    2 smietany 0,5 litra
    6 jaj
    kostka masła
    olejek cytrynowy
    kakao
    0,5 szklanki cukru

    Przegotować mleko, do gotującego wlać roztrzepane jaja ze śmietaną - mieszać. Jak się ser zetnie to przecedzić.
    Jak ser ocieka to masło rozetrzeć z cukrem i dodawać po łyżce naszego twarogu - ucierać dalej.
    Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.
    Wyłożyć jedną część na drugą, na wierzch owoce i zalać galaretką - do lodówki.


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu