+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Dania kuchni hinduskiej

  1. #1
    Aniutka29
    Super Moderator

    Arrow Dania kuchni hinduskiej

    Advertisement



    Kuchnia hinduska

    W Polsce bardzo popularna. Wprawdzie barki serwujące hinduskie potrawy są dość rzadkie, ale w zasadzie w każdym sklepie możemy kupić gotowe indyjskie sosy – pikantne, sporządzane koniecznie z dodatkiem curry i fasoli.



    Kuchnia hinduska – fasola, curry, ostre przyprawy


    Popularnymi składnikami potraw hinduskich są miody, soki cytrusowe, migdały, woda różana i przede wszystkim ryż gotowany na 25 sposobów oraz curry. Do tego wonne przyprawy: kolendra, imbir, kurkuma, kardanom, cynamon i garam-masala – czyli czarodziejska mieszanka, która stanowi tajemnicę każdego hinduskiego kucharza.

    Hindusi to wielkie łasuchy, a historia ich kuchni jest jedną z najbogatszych na świecie. Łączy ich przekonanie, że żywność jest darem boskim. Przygotowanie posiłków wymaga szacunku, powagi i odpowiedniej oprawy. Kuchnia powinna być porządnie wysprzątana, kucharz w czystym ubraniu, a wszystkie produkty umyte i równo ułożone.

    Tak jak istnieją różnice kulinarne między wyznawcami różnych religii Indii, tak też państwo, z uwagi na duże terytorium, podzielone jest na 4 regiony kulinarne. Północ specjalizuje się w kuchni muzułmańskiej i potrawach mongolskich. Jej podstawowym daniem jest kurczak pieczony w starym piecu tanduri. Na południu króluje kuchnia madraska. Podają tam miąższ i mleko kokosowe oraz potrawy ryżowo-jogurtowe. W zachodniej części możemy skosztować przysmaków kuchni bombajskiej i kuchni goa. W regionie bengalskim najczęściej zaś spotkamy słodkie potrawy z białego sera.

    W Indiach je się palcami, można też pomagać sobie kawałkami chapali. To płaski chlebek z mąki pszennej, pieczony na ruszcie, służący do nabierania sosów i innych zawiesin.

    Hindusi to w 60% wegetarianie. W swoich potrawach bazują na fasoli, grochu, soczewicy, owocach mango, bananach i kokosach. Podstawą dań jest ryż. Ziemniaki są rzadkością, należą do warzyw drogich i stanowią prawdziwy rarytas. Aloo-poori to inaczej podpłomyk z ziemniakami. Hindusi go uwielbiają.




    źródło: Telewizja Polska SA


    Tu podajemy pyszne dania kuchni hinduskiej!


    [ Dodano: Sro Paź 01, 2008 21:07 ]
    I od razu podaję pierwszy sprawdzony przepis (mój pomysł )

    Kurczak po hindusku palce lizać od Aniutki

    Składniki:

    -3 piersi z kurczaka
    -po jednym strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
    -6 ząbków czosnku i 1 małe peperoncino
    -2 średnie cebule
    -oliwki zielone
    -kukurydza
    -curry, sól, pieprz, vegeta
    -oliwa
    -1 brokuł

    Sposób wykonania

    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokrajać w paseczki, włożyć do miseczki, posypać 1 łyżką curry i szczyptą pieprzu, wymieszać ręką, wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie obrać papryki, czosnek i cebulę. Podsmażyć na oliwie peperonczino oraz pokrojony w ząbki czosnek, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez ok. 15 minut, jak zacznie się robić miękkie, dodać kurczaka, można podlać wodą, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i pokrojone w krążki oliwki, doprawić solą, pieprzem, vegetą i curry (powstały sos powinien mieć żółty kolor od curry). Ugotować brokuła na parze i osobno ryż długoziarnisty (najlepszy do tego jest ryż basmati). Ułożyć na dużym talerzu ryż, polać sosem z kurczakiem, a dookoła udekorować różyczkami brokuła. Świetne na lekki obiad bądź romantyczną kolację przy białym wytrawnym winie.

    Trudność wykonania
    : bardzo łatwe
    Czas wykonania : 1 godz.

    [ Dodano: Sro Paź 01, 2008 21:09 ]
    Dla smaczku zdradzę, ze to danie zaserwowałam na pierwszej romantycznej kolacji, na którą zaprosiłam mojego przyszłego małża...
    Był zachwycony



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 12:05

  2. #2
    Natasza28
    Mamuśka
    Kochana proszę o więcej przepisów!!! Osobiście uwielbiam i modłabym jeść codziennie


  3. #3
    Aniutka29
    Super Moderator
    Natasza28, jak będę miała chwilkę, to poszukam coś w swoim zeszyciku na przepisy

    A Ty jeśli też masz jakieś fajne sprawdzone przepisy na dania hinduskie, to podawaj


  4. #4
    doris83
    Nowicjusz
    Również uwielbiam kuchnie hinduską i polecam szaszłyki indyjskie z pitą

    # Składniki:
    # • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    # • marynata bombay masala
    # • 1 marchewka
    # • 1 papryka
    # • kilka małych pieczarek
    # • 1 duża cebula

    PRZYGOTOWANIE:

    Filety z kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kurczaka należy pokroić w duże kostki i włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź na całą noc. Następnego dnia paprykę czerwoną pokroić w większą kostkę, marchewkę w grubsze talarki, pieczarki obrać ze skórek, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Na przygotowane wcześniej patyczki grillowe (mogą być drewniane, bądź stalowe) nakładać kolejno paprykę, kurczaka, pieczarkę, cebulę, marchewkę – kolejność nie ma różnicy, położyć na rozgrzanego grilla i piec z każdej strony na złoty kolor.

    a to przepis na tą marynatę:

    SKŁADNIKI:

    * Składniki:
    * • 2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
    * • 2 ząbki czosnku
    * • 1 łyżeczka imbiru (świeżego zmielonego albo z proszku)
    * • 1 łyżeczka kardamonu
    * • 1 łyżeczka przyprawy korzennej kozieradki
    * • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    * • szczypta pieprzu cayenne
    * • 2 ziarenka ziela angielskiego
    * • szczypta cynamonu
    * • 2 goździki
    * • szczypta szałwii, kolendry i tymianku
    * • szczypta soli jodowanej
    * • 50ml oleju
    PRZYGOTOWANIE:

    Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce. Dodajemy olej oraz wyciśnięty czosnek. Gotowa marynata dobra jest do mięs: m.in. do indyka, bądź kurczaka oraz do warzyw.


    przepis znaleziony na
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się i sprawdzony


+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. 02-06-2019, 22:30
  2. 10-27-2018, 23:28
  3. 09-29-2014, 13:23
  4. 01-11-2012, 16:41
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu