+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Dania kuchni włoskiej

  1. #1
    Aniutka29
    Super Moderator

    Arrow Dania kuchni włoskiej

    Advertisement



    Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.

    Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

    Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 29 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

    Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.

    Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.


    Niektóre popularne potrawy

    spaghetti (właśc. pasta)
    pizza
    lasagne
    tortellini
    ravioli
    risotto
    zupa minestrone
    polenta
    bruschetta
    focaccia
    piada (piadina)
    gnocchi
    caponata

    Niektóre desery

    lody włoskie
    panna cotta
    tiramisu
    panettone
    pandoro
    cannolo
    granita
    zabaglione
    spremuta

    Niektóre sery

    parmezan
    mozzarella
    gorgonzola
    mascarpone
    ricotta
    pecorino
    grana padano

    Niektóre wina

    Marsala
    Chianti
    Frascati

    ŹRÓDŁO: Wikipedia



    POLECANE I SPRAWDZONE PRZEPISY:




    Bruschetta


    Składniki:

    4 kromki pszennego chleba lub pszenna bagietka, 2 pomidory, 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek


    Wykonanie:


    Kromki chleba opiecz w tosterze lub na grillu, bagietkę pokrój ukośnie, podpiecz na grillu, w piekarniku lub na patelni. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i drobno pokrojonym czosnkiem. Posól, przypraw pieprzem, polej oliwą z oliwek. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią skropione oliwą. Udekoruj listkami bazylii.
    Polecam, pychotka!!!




    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 12:08

  2. #2
    jbielu
    Stały Bywalec
    Aniutka29 boski watek. ja maniaczka kuchni wloskiej serdecznie dziekuje


  3. #3
    Aniutka29
    Super Moderator
    jbielu, ja też jestem maniaczką włoskiej kuchni i postaram się wrzucać tu wszystkie sprawdzone przepisy
    A wiedzę czerpię wprost ze źródła, bo teść z żoną mieszkają w Rzymie


  4. #4
    holly
    Super Moderator
    Cytat Aniutka29 :
    jbielu, ja też jestem maniaczką włoskiej kuchni i postaram się wrzucać tu wszystkie sprawdzone przepisy
    A wiedzę czerpię wprost ze źródła, bo teść z żoną mieszkają w Rzymie
    Mniam mniam, czekamy na więcej przepisów.


  5. #5
    Aniutka29
    Super Moderator
    Dziś robiłam bruschettki- prawdziwa pychota

    W wolnej chwili postaram się wrzucić więcej przepisów

    [ Dodano: Sro Paź 01, 2008 20:37 ]
    No to podam dziś przepis na lasagne w sosie brokułowym zapiekaną z serem żółtym.

    Właśnie zrobiłam do niej sos i już połowę pożarłam z patelni, bo taki pyyyyysznnnny

    Sos:
    1 średni brokuł
    3 łyżki oliwy z oliwek
    czosnek
    ostre papryczki peperoni
    sól do smaku
    śmietanka łaciata do zup i sosów 12%

    Brokuł gotujemy do miękkości, na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną dajemy pokrojony czosnek i papryczki, chwilę smażymy, dodajemy brokuł, dziabiemy widelcem na miazgę, jak będzie miazga zalewamy śmietanką, chwilę trzymamy na ogniu, doprawiamy solą do smaku.

    Płaty makaronowe gotujemy na półtwardo. Układamy w naczyniu żaroodpornym wartwowo: makaron, sos, ser, makaron, sos, ser (mogą to być różne rodzaje sera: żółty, mozarella, parmezan). Wstawiamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się ser rozpuści.

    Palce lizać! Smacznego


  6. #6
    therese
    Nowicjusz
    To ja jeszcze dorzucę bardzo prosty i szybki przepis na ciasto do pizzy, który kiedyś znalazłam gdzieś w necie. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ciasto nie musi wyrastać, a wychodzi świetne. Robiłam już kilka razy i zawsze wychodziło, co w moim przypadku nie jest regułą, niestety, bo kucharka ze mnie średnia

    CIASTO DO PIZZY
    1,75 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
    0,5 szklanki letniej wody (temp. oK. 37-38 st. C)
    2 dkg drożdży
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju

    Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn (wymieszać) i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min).
    Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.
    Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę, kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
    Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg.
    Posmarować sosem pomidorowym i dodać składniki wg uznania (ja daję ser, szynkę, paprykę i cebulkę).
    Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni C.

    Smacznego! :->


  7. #7
    Aniutka29
    Super Moderator
    Dodaję kolejny przepis prosto z Włoch:

    Krewetki smażone z czosnkiem

    Trzeba kupić średnie lub duże krewetki, mrożone albo świeże, w pancerzach i z głowami (te małe koktajlowe się nie nadają).
    W domu wrzucić do miski z zimną wodą na parę minut, wypłukać dobrze, osuszyć.
    Na patelnię (najlepiej nadaje się patelnia do grillowania), wlać ok. łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić na to rozgniecione dłonią ząbki czosnku i ok.2-3 małe ostre papryczki, jak oliwa przejdzie smakiem czosnku i papryczek, po paru minutach wrzucić krewety na patelnię i smażyć parę minut, nie za długo, bo zrobią się gumowe.
    Z białym wytrawnym winem po prostu niebo w gębie!!!
    Obrywać pancerze i głowy, jemy sam kadłubek ze środka ofkors

    Smacznego!!!


  8. #8
    Madziulla
    Mamuśka
    Cytat Aniutka29 :
    te małe koktajlowe się nie nadają)
    z braku alku moga byc, doskonale zmakuja, ale musi ich byc bardzo duzo, w sosie - krewetki robimy tak jak abniutka napisała, plus do smazenia troszke masła, wtedy nabieraja lepszego smaku a sos:

    podsmazamy cebulke duzzzzo cebulki z czosnkiem swiezym (wszystko na dobrej oliwie z oliwek) pomidokri najlepeij koktailowe dodajemy po zarumieniemu cebulki, na koniec sol, bazylia suszona i na sam koniec kilka listków bazylii świeżej, dodajemy krewetki, mozna zapiec to jeszcze w miseckach z serem, do tego grzaneczka z bułki posmarowana pesto plus zapiekana z mozzarella i niebo w gebie, na przystawke lub na odrugie - zamiast grzaneczek makaron


  9. #9
    Aniutka29
    Super Moderator
    Tagliatelle z łososiem i serem parmezan

    --100 g makaronu (np. tagliatelle, penne, muszle)
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g wędzonego łososia
    4 łyżki posiekanych i zrumienionych orzechów włoskich
    1/2 szklanki tartego Parmezanu
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    oliwa z oliwek extra virgin
    cząstki cytryny

    Przygotowanie:
    • Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
    • Trzymając garnek na małym ogniu dodać natkę pietruszki, kawałki wędzonego łososia i zrumienione orzechy włoskie. Chwilę podgrzać a następnie wymieszać z połową tartego Parmezanu.
    • Makaron rozłożyć do głębokich talerzy, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Posypać resztą Parmezanu i podawać z kawałkiem cytryny.
    To będzie dziś u mnie na obiadokolację

    Ostatnio edytowane przez Aniutka29 ; 11-17-2010 o 08:54

  10. #10
    Mart
    Nowicjusz
    Przepis na spaghetii z pulpecikami

    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się

    zabieram sie za bardziej wykwintne z kurczakiem w sosie curry


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. 10-27-2018, 23:28
  2. 09-29-2014, 13:23
  3. 01-11-2012, 16:41
  4. 10-04-2010, 20:24
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu