+ Odpowiedz na ten temat
Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Przetwory - ogórasy, grzybki marnowane itp.

  1. #61
    iza76
    Mamuśka
    Cytat venilia : Zobacz post
    Ja jeszcze mam w planie sos amerykański, coś zamiast keczupu, taki sos paprykowo-pomidorowy.
    koniecznie wrzuc przepis jak wyprobujesz


  2. #62
    venilia
    Mamuśka
    SOS AMERYKAŃSKI


    4 ząbki czosnku
    3 kg czerwonej papryki
    3 papryczki chili

    te składniki przekręcić przez maszynkę na siatce o drobnych oczkach

    następnie dodać
    0,5 szkl oleju
    1 szkl octu
    2 szkl cukru
    2,5 płaskie łyżki soli
    3 liście laurowe
    pieprz
    bazylię
    oregano
    3 słoiczki koncentratu pomidorowego

    wszystko razem wymieszać, gotować 30 min
    gorące wkładać do słoików; pasteryzować 10 min


    Ja dziś zrobiłam, spróbowałam przed wpakowaniem do słoików i bardzo mi smakował, no i najważniejsze że na zimę będę miała coś swojskiego do kanapek, kiełbasek, pizzy itp.
    Ja dałam1/4 papryczki chili zamiast 3 szt, nie wiem czy te 3 szt byłyby zjadliwe
    Przepis od tej samej osoby od której mam na sos słodko-kwaśny także myślę że się nie zawiedziemy


  3. #63
    marciucha
    Super Moderator
    Venilia, dziekuję za przepis, zapisuję, chociaż mi papryka nie chce dojrzewać


  4. #64
    nowicjuszka
    Nowicjusz
    To ja może podam przepis na pasteryzowaną paprykę:

    Dowolna ilość papryki, sól.

    Paprykę umyć,oczyścić, opłukać. Wrzucić na wrzącą wodę i obgotować ją od 2 do 3 minut. (Ma być jędrna,tylko lekko zwiotczała,aby łatwiej ją można było wkładać do słoi). Układać ciasno w słojach.

    Przygotować przegotowaną wodę,lekko posoloną do smaku. Zalać paprykę,aby była całkowicie przykryta,ale żeby od brzegu słoja pozostała pusta przestrzeń ok 3-4 cm.
    Zamknąć słoje twist, wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub papierem, nalać wody do wysokości 3/4 słojów i ogrzewać. Od zagotowania wody utrzymywać w stanie wrzenia (aby woda tylko mrugała) 20 minut słoiki półlitrowe, 30 minut większe. Wyjąć z garnka,obrócić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. W zimie używać np.do nadziewania potrw, zapiekania, smażenia.

    Smacznego!!.
    -------------------------------------------------------
    Bardzo proszę jeszcze Sos paprykowy dla smakoszy:

    Dwa dosyć duże strąki zielonej papryki myjemy,przepoławiamy,usuwamy z nich nasionka.
    Oczyszczoną paprykę przesmażamy na oliwie bądź oleju i zdejmujemy z niej skórkę. Drobno siekamy ząbek czosnku,przesmażamy go króciutko w czubatej łyżce masła i łyżce oliwy,bądź oleju,dodajemy drobno pokrojoną paprykę i chwilę jeszcze całość dusimy, teraz dodajemy trzy duże,obrane ze skórki i pokrajane w plastry pomidory i szczyptę listków rozmarynu.Dodatek rozmarynu jest konieczny. Sos niech się jeszcze gotuje przez około 25 minut. Jeszcze soli do smaku,dwa małe,drobno posiekane ogórki korniszony i mniej więcej 1/2 łyżeczki octu. Sos jeszcze raz zagotowujemy. Ten sos jest doskonały do mięsa rosołowego, smażonych filetów rybnych. Pychota.


  5. #65
    marciucha
    Super Moderator
    Venilka, bazylię i oregano to suszony czy świeże?


  6. #66
    venilia
    Mamuśka
    Cytat marciucha : Zobacz post
    Venilka, bazylię i oregano to suszony czy świeże?
    Ja daję wszystko suszone. Świeżych nie posiadam


  7. #67
    marciucha
    Super Moderator
    Zrobiłam Venilika, super i z pewnością powtórzę, ale następnym razem dam mniej cukru a więcej czosnku (i tak wsadziłam dużo więcej niż w przepisie i dałam świeżą bazylię, pominęłam oregano i liście laurowe)


  8. #68
    susiee
    Mamuśka
    jesteście moją inspiracją!
    Póki co robię soki na zimę , ale szukam czegoś z warzyw!!!
    na pewno spróbuję sosów z przepisu Venili..

    a ja od siebie polecam sok z aronii z liśćmi wiśni i truskawki
    Pycha


  9. #69
    oLiCa
    Mamuśka
    Dziewczyny, potrzebuję jakiś sprawdzony przepis na sałatkę z pomidorów i ogórków np?
    Albo jakąś zalewę do samych pomidorów?


  10. #70
    beatkaa1984
    Mamuśka
    czy któraś z was robiła cukinię w słoiki żeby potem wyjąć sobie do leczo?? potrzebuję jakiś przepis.. nie chcę robić w słoiki całego leczo, nie chcę tez mrozić cukinii bo mam mało miejsca w zamrażalce...

    no i nie chcę też miksować i dawać w słoiki bo ja lubię mieć cukinię w kawałkach, no i tutaj kończą się moje pomysły...


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu