+ Odpowiedz na ten temat
Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Przetwory - ogórasy, grzybki marnowane itp.

  1. #51
    misia1979
    Mamuśka
    "Krokodylki" - ogórki z chilli - polecam 
    Na 6-8 słoików "dżemówek" (w zależności od tego, jak mocno ogórki upchacie)
    • 2 kg ogórków o mniej-więcej jednakowym rozmiarze
    • 4 łyżki soli
    • 0,5 kg cukru
    • 3/4 szklanki octu
    • 8 łyżek oleju
    • 2 główki czosnku
    • 2 łyżeczki chilli (sproszkowanego)
    Ogórki dobrze wymyć, pokroić w słupki (na 4 części lub więcej, jeśli są duże), przełożyć do miski i zasypać solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na 6 godzin.
    Po tym czasie odlać z ogórków powstałą wodę. Przygotować zalewę: zagotować razem ocet, olej i cukier. Zalewą ponownie zalać ogórki. Dodać do nich obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku (z dwóch główek). Dosypać 2 łyżeczki chilli, wymieszać i ponownie odstawić, tym razem aż na 12 godzin.
    Ogórki powkładać do słoika, zalać powstałą zalewą (ogórki puszczą jeszcze wodę, należy to wszystko wymieszać). Zakręcić słoiki i odstawić do piwnicy. Nie gotować! (Mi też wydawało się to dziwne, ale działa: zakrętki ładnie złapały.)
    Ogórki będą gotowe po około 2 tygodniach.


  2. #52
    aldevir
    Nowicjusz
    witam, mam pytanie: robię kompoty na jesień i zimę i między innymi robię dla mojego kilkumiesięcznego maleństwa kompot ze śliwek, czy mogę go doprawiać goździkami i cynamonem? Jeśli tak to w jakich ilościach? i od którego m-ca można poić dziecko kompocikami z różnych owoców? Mój malec ma niecałe 4 m-ce- karmienie mieszane. A może macie jakieś przepisy na takie kompociki?


  3. #53
    venilia
    Mamuśka
    Mój hicior ubiegłej zimy (przepis uzyskany od koleżanki z innego forum):
    sos - słodko kwaśny

    Składniki
    3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 puszka ananasów
    1 puszka kukurydzy
    6 ząbków czosnku
    0,5 łyżki chili z torebki
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka curry
    1 łyżka pieprzu mielonego
    3 szkl cukru
    1 szkl octu
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki mąki
    ziemniaczanej

    1.
    pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
    2.
    następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
    3.
    na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
    4.
    gorący sos wkładać do słoików
    5.
    pasteryzować 20 min

    w zimie wystarczy dodać jakieś podsmażone mięsko, ugotować ryż i obiad gotowy

    uwaga ostre! Można zmniejszyć proporcje przypraw o połowę - ja tak zrobiłam a i tak było dość ostre.


  4. #54
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat venilia : Zobacz post
    Mój hicior ubiegłej zimy (przepis uzyskany od koleżanki z innego forum): sos - słodko kwaśny
    Robiłam i moim zdaniem genialny
    i masz rację pieruńsko ostry

    hmm, pomidory w tym roku obrodziły

    --- Dopisek ---

    Cytat aldevir : Zobacz post
    między innymi robię dla mojego kilkumiesięcznego maleństwa kompot ze śliwek, czy mogę go doprawiać goździkami i cynamonem?
    Ja bym takiemu maleństwu tych przypraw nie dała


  5. #55
    justine83
    Mamuśka
    Cytat venilia : Zobacz post
    Mój hicior ubiegłej zimy (przepis uzyskany od koleżanki z innego forum): sos - słodko kwaśny
    Też go robię..a przepis dostałam od teściowej..pycha


  6. #56
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat justine83 : Zobacz post
    Też go robię..a przepis dostałam od teściowej..pycha
    Ja mam ze strony "wielkie żarcie"
    jeszcze to szczerze polecam http://www.wielkiezarcie.com/recipe24922.html


  7. #57
    justine83
    Mamuśka
    Cytat marciucha : Zobacz post
    jeszcze to szczerze polecam
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się
    Zapisuję


  8. #58
    Stokrotka_32
    Mamuśka
    Venilka mam w planach w przyszłym tygodniu porobic na zime ten sosik


  9. #59
    marciucha
    Super Moderator
    U nas urodzaj pomidorowy, dostałam od znajomej przepis, zrobiłam, ale zaznaczam jeszcze nie jadłam
    zalewa: 4 litry wody, 4 łyżki soli, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu - zagotować
    do tego cebula i pomidory.
    Na dno słoika wkładami obraną i pokrojoną cebulę na to dajemy pomidory (jak kto chce w plastrach, w ćwiartkach, w ósemkach) na to znowu cebula. Zalewamy zalewą. Do słoika możemy dodać ewentualnie ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy
    Pasteryzowałam krótko tak do 10 minut


  10. #60
    venilia
    Mamuśka
    Ja jeszcze mam w planie sos amerykański, coś zamiast keczupu, taki sos paprykowo-pomidorowy.


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu