+ Odpowiedz na ten temat
Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Przetwory - ogórasy, grzybki marnowane itp.

  1. #41
    kasiulek33
    Olimp
    Dziewczyny zrobilam ogorasy kiszone, wszystko super, smak tez, tylko czosnek zrobil sie turkusowy od czego to zalezy????


  2. #42
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat kasiulek33 : Zobacz post
    tylko czosnek zrobil sie turkusowy od czego to zalezy????
    Ja bym stawiała, ze od czosnku
    Tzn. zależy pewnie jaki weźmiesz.


  3. #43
    kasiulek33
    Olimp
    Cytat marciucha : Zobacz post
    Tzn. zależy pewnie jaki weźmiesz.
    tyle razy juz robilam i nigdy nie zmienil koloru , z tej partii co robilam teraz polowa sloikow jest z bialym czosnkiem , a polowa turkusowym , a wszedzie ten sam czosnek dodalam


  4. #44
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat kasiulek33 : Zobacz post
    tyle razy juz robilam i nigdy nie zmienil koloru , z tej partii co robilam teraz polowa sloikow jest z bialym czosnkiem , a polowa turkusowym , a wszedzie ten sam czosnek dodalam
    Ciekawe
    Mi czasami też zachodzi czosnek pod fiolet, ale nigdy się nie zastanawiałam dlaczego, ale w sumie to ciekawe


  5. #45
    kasiulek33
    Olimp
    Cytat marciucha : Zobacz post
    Mi czasami też zachodzi czosnek pod fiolet, ale nigdy się nie zastanawiałam dlaczego, ale w sumie to ciekawe
    ogorki w ktorych byl turkusowy czosnek do wywalenia - puste w srodku , i czego to wina???


  6. #46
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat kasiulek33 : Zobacz post
    ogorki w ktorych byl turkusowy czosnek do wywalenia - puste w srodku , i czego to wina???
    o kurcze


  7. #47
    kasiulek33
    Olimp
    Cytat marciucha : Zobacz post
    o kurcze
    dobrze ze tylko 4 kilo bylo nie dosc ze puste to jeszcze dziwnie zajezdzaja


  8. #48
    misia1979
    Mamuśka
    Cukinia/ogórki/kabaczki w curry

    2.5 kg cukinii
    7 szklanek wody
    1.5 szklanki octu 10%
    2 szklanki cukru
    1.5 łyżki soli
    1 czubata łyżka przyprawy curry
    2 cebule
    liście selera
    po kilka ziarenek gorczycy/na słoik

    Cukinię lub kabaczki lub ogórki myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Z wody, octu, cukru, soli, curry robimy zalewę, którą zagotowujemy. W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy. Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.


    --- Dopisek ---

    Cukinia/ogórki/kabaczki w zalewie musztardowej

    Składniki na 1 litr wody,
    - 3/4 szkl. octu,
    - 2 łyżki soli,
    - 1 szkl cukru

    Wszystkie składniki zagotować i odstawić, aby zalewa wystygła.
    Do ochłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej.
    Cukinię (a także możemy robić ogórki. kabaczek lub patisony) obrać ze skóry, pokroić w kostkę, plastry lub słupki.
    Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, po 2-3 ziarenka : ziele angielskie i pieprz.
    Zalać cukinię ogórki, patisony lub kabaczek zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Zalewy wystarcza na 7 słoiczków po 750 ml każdy.


  9. #49
    marciucha
    Super Moderator
    Ogórki z czosnkiem:
    4 kg ogórków - umyć i pokroić w plastry (ze skórą) dodać obrane i pokrojone w cienkie plastry 4 główki czosnku (ja dałam 6 główek przeciśniętych przez praskę), dodać 3 łyżki soli i odstawić na noc.
    Następnego dnia odlać powstały sok do garnka. Do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.
    Do odlanego wcześniej soku dodać: 6 liści laurowych, 3/4 kg cukru, 1/2 litra octu, 15 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka chilli. Zalewę zagotować i zalać nią ułożone w słoikach ogórki.
    Pasteryzować ok 5 minut.


  10. #50
    nowicjuszka
    Nowicjusz
    kasiulek - turkusowy czosnek, hmmm nie spotkałam się jeszcze nigdy z czymś takim,ale może dodałaś jakiś liści. Bo do kiszenia ogórasów dodaje się liści z wiśni, dębu.Może czegoś dałaś za dużo, albo tak jak wspomniano to jest wina czosnku. Marciucha - Twoim przepisem narobiłaś mi smaka.Chyba się skusze na zrobienie tego przysmaku.


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu