+ Odpowiedz na ten temat
Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Przetwory - ogórasy, grzybki marnowane itp.

  1. #31
    Delta
    Super Moderator
    odswiezam temat

    poszukuje sprawdzonego przepisu na marynowane zielone pomidory
    w necie jest mnostwo ale nie ufam obcym
    Wam to co innego


  2. #32
    marciucha
    Super Moderator
    a ja nie widziałam tego tematu

    na marynowane zielone pomidory nie mam, ale polecam
    Psoty Psotki: Sałatka z zielonych pomidorów

    --- Dopisek ---

    na ten weekend przygotowane do zrobienia
    Cukinia w zalewie musztardowej
    9 szklanek wody, 1 szklankę octu, 60 dag cukru, 3 płaskie łyżki soli – zagotować i przestudzić, dodać 5 łyżek musztardy i dokładnie wymieszać, do słoików włożyć cukinię (patisony) dodać kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego i pasteryzować ok. 10 minut.
    Parzymordki
    4 kg ogórków pokroić na dość drobne cząstki, może być na ósemki, przełożyć do dużej miski,dodać pokrojone 4 główki czosnku i 4 łyżki soli. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Składniki zalewy: 1 kg cukru3 szklanki octu, 16 łyżek oleju, 1 łyżka chilli, 1 łyżka papryki ostrej połączyć i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Zimną zalewą zalać ogórki , odstawić na 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przekładać do słoików, pasteryzować przez 8 min
    Ogórki po brazylijsku
    2,5 kg ogórków, 5 dużych cebul pokroić w grube plastry, posypać 3 łyżkami soli, odstawić na 3 – 4 godz. Zagotować składniki zalewy:2 szk. cukru, 2 szk. octu, 3 szk. wody, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki przyprawy curry – gotować 5-10 minut. Ogórki odcisnąć z wody, włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 5 – 10 minut
    Sos słodko-kwaśny z cukinii
    3 kg cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach; 1 kg cebuli pokroić w kostkę; dodać po 1 łyżce soli i pozostawić na noc ( oddzielnie do cebuli i cukinii)
    Po odciśnięciu cebuli i cukinii dodać do garnka i wlać pół szklanki octu i 1 kg cukru; wszystko wymieszać i gotować 20 minut. Następnie dodać; 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki chili, 1 l przecieru pomidorowego. Gotować jeszcze 15 minut.
    Wkładać gorące do słoików. Pasteryzować 15 minut

    Fasolka szparagowa na zimę
    1 kg fasolki szparagowej, oczyścić, pokroić i ugotować na miękko, bez soli; 20 dkg cebuli pokroić w kostkę i zeszklić na 100 ml oleju wrzucić do tego starte na tartce jarzynowej 20 dkg marchewki, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu poddusić włożyć fasolkę a następnie 1 mały koncentrat pomidorowy Wymieszać, poddusić jeszcze chwilę, do słoików, zawekować



    --- Dopisek ---

    a wszystko powyżej sprawdzone i moim zdaniem smaczne

    Ostatnio edytowane przez marciucha ; 08-20-2011 o 09:22

  3. #33
    Delta
    Super Moderator
    Cytat marciucha : Zobacz post
    a ja nie widziałam tego tematu
    ja tez nie... wczoraj przyszlam, zeby taki zalozyc bo myslalam, ze nie ma o przetworach a teraz caly cas o nich ktos mowi, cos robi
    a tu niespodzianka, temacik jest!

    Cytat marciucha : Zobacz post
    na marynowane zielone pomidory nie mam
    moi rodzice maja sprawdzona
    dlatego tak ja lubie...
    ale wyjechali i nie mam z nimi kontaktu do poniedzialku a biedne pomidory leza i czekaja juz pare dni

    Cytat marciucha : Zobacz post
    a wszystko powyżej sprawdzone i moim zdaniem smaczne
    super
    dzieki!
    bede kombinowac, zobacze co dostane dzis na targu
    niestety wlasnego ogrodka nie mam


  4. #34
    agunia29
    Mamuśka
    Dziewczyny poszukuje przepisu na buraczki z chrzanem na zime tylko cos sprawdzonego


  5. #35
    Syssia
    Staraczka
    Cytat agunia29 : Zobacz post
    Dziewczyny poszukuje przepisu na buraczki z chrzanem na zime tylko cos sprawdzonego
    czekam również z cierpliwością....
    Marciucha Ty jesteś guru w tej dziedzinie daj coś....
    ostatnio to ja chyba się bardzo w przetwory wkręciłam...

    --- Dopisek ---

    mogę wrzucić przepis na zaje...tą paprykę konserwowaną, ogórki konserwowe musztardowe, sałatka z zielonych pomidoe=rów czekka na test smakowy mojego eM, ale to za jakieś 2 tyg.,.........


  6. #36
    marciucha
    Super Moderator
    Cytat Syssia : Zobacz post
    Marciucha Ty jesteś guru w tej dziedzinie daj coś.
    nie mam, mam tylko przepis na buraczki, które później można zrobić z chrzanem, juz po wyjęciu ze słoika


  7. #37
    Minimi
    Nowicjusz
    Cukinia w zalewie musztardowej
    9 szklanek wody, 1 szklankę octu, 60 dag cukru, 3 płaskie łyżki soli – zagotować i przestudzić, dodać 5 łyżek musztardy i dokładnie wymieszać, do słoików włożyć cukinię (patisony) dodać kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego i pasteryzować ok. 10 minut.
    robiłam cukinie z tego przepisu niedawno i wyszła naprawdę przepyszna- otworzyliśmy na spróbunek, ja tylko trochę bo to z octem- pyszna! polecam


  8. #38
    marciucha
    Super Moderator
    Odświeżam
    Czy ma ktoś przepis na cebulki marynowane?
    albo na dobrą botwinkę w słoiki?


  9. #39
    nowicjuszka
    Nowicjusz
    Niestety nie mam,a mogą być marynowane grzyby?
    Grzyby opłukuję,wkładam do garnka z lekko osoloną wodą i na wolnym ogniu gotuję krótko.W innym garnku gotuję wodę z octem liściem laurowym,zielem agnielskim.Słoiczki myję we wrzątku,wysuszę i już do czystych przekładam uprzednio przecedzone i przestudzone grzyby na druszlaku do słoiczków i zalewam przestudzonym roztworem z octu.Zakręcam mocno i ustawiam słoiczki do góry dnem,czyli stawiam na denku,aby złapały.


  10. #40
    marciucha
    Super Moderator
    Syrop z mięty
    około 15 gałązek mięty zalać litrem wody z 20 g kwasku cytrynowego.
    Odstawić na 24h
    Po tym czasie dosypać kg cukru, zagotować.
    Odcedzić. Gorące przelać do słoików (butelek). Pasteryzować około 5 minut

    Szczerze polecam, teraz rewelacyjny, szczególnie jak się cytrynę i kostki lodu doda

    Cytat nowicjuszka : Zobacz post
    mogą być marynowane grzyby?
    Przyda się przepis, bo podobno grzyby są


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu