+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Alkohole, drinki, nalewki własnej roboty

  1. #11
    sempre
    Nowicjusz
    faktycznie, jeżeli chodzi o nalewki to dosyć łatwo się je robi, dobry przepis i czas poświęcony na przygotowanie owoców, resztę można kupić gotową, jak np. ten wspomniany wcześniej spirytus nalewkowy


  2. #12
    melodia
    Nowicjusz
    A jak owoce fermentują to co robić? Nalewka powinna stać cały czas w ciepłym miejscu czy są jakieś etapy?


  3. #13
    onion
    Nowicjusz
    Owoce mogą stać najpierw w ciepłym miejscu - szybciej puszczą sok, ale mogą też szybciej zacząć fermentować. Jak już poczujesz ten smrodek to zalej spirytusem. Ja maliny za pierwszym razem zalewałam po 3 dniach. Za drugim po 4. W przypadku wiśni po tygodniu.


  4. #14
    melodia
    Nowicjusz
    Teraz mam jasną sytuacje . A czy poziom trudności pomiędzy nalewką z malin a śliwek jest podobny?


  5. #15
    onion
    Nowicjusz
    Nie no bez przesady Ja stosuję jeden przepis właściwie do wszystkiego. Tyle tylko, że owoce pestkowe musisz drylować i zostawić kilka pestek (ok. 10%) do dodania do nalewki. Proporcje te same: kg owoców, 1 l spirytusu - może być ten gotowy 60% + 0,5 kg cukru.


  6. #16
    melodia
    Nowicjusz
    Robicie jakieś naleweczki na Święta? A może coś na przeziębienie? Ja zrobiłam w końcu ze śliwek, mam nadzieje, że na Święta będzie gotowa .


  7. #17
    henryk3
    Nowicjusz
    Świetne przepisy znajdziecie tutaj xxxx przetestowaliśmy już z żoną kilka przepisów i są warte polecenia

    Ostatnio edytowane przez holly ; 02-18-2015 o 22:44 Powód: reg pkt 8

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Podobne wątki

  1. 12-08-2009, 14:05
  2. 12-03-2009, 15:08
  3. 07-23-2009, 11:08
  4. 10-24-2007, 14:41
  5. 03-01-2007, 15:55

Tagi dla tego tematu