+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 13 1 2 3 4 5 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 128

Sprawdzone przepisy, polecane dania na różne okazje :)

  1. #1
    zośka
    Guest

    Arrow Sprawdzone przepisy, polecane dania na różne okazje :)

    Advertisement



    Kto zna przepisy godne polecenia proszę o podzielenie się nimi z innymi!



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 12:09

  2. #2
    zośka
    Guest

    DANIA GłOWNE

    Miesko, mięsko


  3. #3
    zośka
    Guest

    Sprawdzone przepisy, polecane dania

    Zapraszam do podawania przepisów na pyszne i ciekawe dania

    Ciasto na pizzę

    Składniki:
    - 1 kg maki
    - 200 ml oleju (niepelna szklanka)
    - 500 ml ciepłej(nie gorącej) przegotowanej wody
    - 1/6 kostki drożdży
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyzka soli

    Do duzej miski wsypac make.
    Do wysokiego naczynia wlawamy kolejno olej,ciepla wode,cukier i sol,na koncu wkruszamy drozdze i mieszamy tak aby wszystko sie ze soba polaczylo.
    Nastepnie to wszystko wlewamy do maki i zagniatamy ciasto.Gdy bedzie zbyt lepkie mozna dodac troszke maki.
    Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na 45 min do wyrosniecia.
    Po tym czasie dzielimy je na 3 czesci (takie kulki) i wkladamy do lodowki na kolejne 20-30 min.
    W zaleznosci ile pizz robimy tyle "kulek" wyciagamy,a reszte mozna sobie zamrozic,na kolejny raz :grin:

    No i to mi najtrudniej opisac...z takiej "kulki" musimy rozkulac pizze,rozciagajac jakby ciasto rekoma tak zeby brzegi pozostaly troszke grubsze od reszty.Ostatecznie mozna wziasc tez walek i zwyczajnie rozwalkowac ale wtedy pizza nie bedzie okragla :wink:

    SOS DO PIZZY:

    koncentrat pomidorowy,woda,oregano,bazylia - wymieszac i posmarowac ciasto.

    Na pizze kladziemy dowolne skladniki,pamietajac aby mieso,czy kielbaska lub szynka byly zawsze na samej gorze.


  4. #4
    misiaczek
    Nowicjusz
    to ja zaproponuję
    MAKARON NA ZIELONO
    potrzeba
    ok 350 g brukuł
    szpinak 1 paczka mrożonego
    makaron wstążki
    200 ml słodkiej śmietanki
    czosnekdo smaku
    masełko ok2-3 łyżki ól i pieprz oraz ziola prowansalskie
    oraz pomysł na ... kurczaka w sosie smietanowo ziołowym winiary
    przygotowanie:
    na masełku podsmażamy cebulke wrzucamy smipnak i chwilkę dusimy w tym czasie lakko podgotowujemy brokuły i obgotowane wrzucamy na patelnię do szpinaku doprawiamy do smaku przede wszystkim solą i czosnkiem ( czosnek to podstawoa pryprawa do dań ze szpinakiem )
    pomysł na przygotowujemy ze smietankai 200 ml wody po rozmieszaniu wewamy do duszącego sie szpinaku podusić ok 5-7 min całośc połaczyć z ugotowanym makaronem
    ps pomysł ten znajduje sie też na paczusze z sosikiem ale ja go zmienilam moimzdaniem na lepsze dodajac własnie czosnek i zioła życze wszystkim smacznego
    ps mojM przepada za tym


  5. #5
    Aniczka
    Mamuśka
    Zapiekanka makoronowa

    paczka makaronu -rurki
    50 dag pieczarek
    20 dag żółtego sera
    2 cebule
    kiełbaska według uznania lub piers z kurczaka
    śmietana mały kubek
    3 jajka


    Makaron ugotować. Ser potrzec na tarce. celulę , miesko i pieczarki usmażyć na patelni jako farsz. Śmietane wymieszać razem z jajkami w kubeczku.

    naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłozyc na dno jedna część makaronu pół paczki. Nastepnie na makaron wyłozyć farsz. potem nastepną część makaronu.Polać całość sosem (śmietane +jajka) i wszystko na końcu posypać serem. Włożyc do piekarnika na 45 min w 170 st. Dogladać

    Na koniec do smaku ketchup

    Smacznego


  6. #6
    Alma
    Guest
    Spagethi ala Ola

    - 200 g mięsa mielonego
    - puszka pomidorów bez skórki
    - średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz, cukier
    - oregano, bazylia, ostra papryka (lub słodka, zależy kto co lubi)

    Mięso mielone podsmażamy na patelni - ja podsmażam na teflonowej bez tłuszczu.
    Cebule kroimy jak kto lubi drobno lub grubiej, dodajemy do miesa, nadal podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory z puszki, jeśli są w całości to trochę je na patelni rozdrobnić. Dodajemy wedle smaku sól, pieprz i odrobinę cukru, żeby złagodzić goryczkę pomidorów. Dusimy sos na małym ogniu przez około 20 min, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Na koniec dodajemy zioła i wciskamy czosnek. Jeszcze chwilę dusimy. Sos musi nabrać gęstej konsystencji. (Ja czasami jeśli wyjdzie mi za rzadki, lub nie mam czasu żeby czekać na odparowanie i zagęszczeni sosu, dodaję do jeszcze sos pomidorowy z Winiar).
    Makaron spgethi gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyzką oliwy. Po odcedzeniu wrzucamy makaron ponownie do garka i mieszamy z sosem. Tak przyrządzone spagethi można od razu podawać do jedzenia.

    [scroll:fdabaccedd]SMACZNEGO!!![/scroll:fdabaccedd]


  7. #7
    Karolka79
    Nowicjusz

    Anty dieta czyli przepis na pączki

    A co, czasem nam się należy. Jak macie jakis sprawdzony przepis na pączki to piszcie



  8. #8
    Jovana
    Domownik
    Karolka ale to w dziale kuchni chyba


  9. #9
    Karolka79
    Nowicjusz
    Jovana, jak anty dieta to dałam tu poszaleć można czasem, a w piątek od nowa na wage


  10. #10
    Jovana
    Domownik
    uuu no tak

    pączki może niekoniecznie ale faworki...pychaaaa
    no ja narazie odchudzanie i tak w kąt hehe


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 13 1 2 3 4 5 11 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. 09-29-2014, 13:23
  2. 01-11-2012, 16:41
  3. 05-26-2009, 20:55
  4. 12-13-2007, 08:41
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu