+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 128

Sprawdzone przepisy, polecane dania na różne okazje :)

  1. #21
    dodo0706
    Olimp
    No to ja wpisuję przepis na tapenadę (pasta z oliwek). Proszę się nie sugerować składnikami (ja nie lubię żadnego z nich, a tapenadą się zajadam jak głupia).

    Składniki:
    200g czarnych oliwek bez pestek,
    10 filetów anchois w oliwie,
    50g kaparów,
    sok z 1/2 cytryny,
    oliwa z oliwek,
    6 ząbków czosnku (niezbyt dużych),
    trochę natki,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz

    Wykonanie:
    Czosnek drobno posiekać. Kapary dokładnie przepłukać i osuszyć. Filety anchois osączyć z oliwy i drobno posiekać. Czosnek, kapary i anchois przełożyć do blendera, dodać oliwę (ok. 2-3 łyżki), natkę, wlać sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskiemi i ciągle mieszając, dolać cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, smarowna pasta.
    Podawać z bagietką do aperitifu lub do dań kuchni śródziemnomorskiej, ew. jako sos do sałatek.
    Tapenadę najlepiej przechowuje się zalaną sporą ilością oliwy, w zamkniętym słoiku i w lodówce.


  2. #22
    andzias
    Dobry Duszek

    Dania ktore zawsze sie udaja :)

    wlasnie czy macie jakies dania, ktore zawsze sie udaja tzn ktorych nie da sie zepsuc?
    w przyszlym tygodniu czeka mnie wizyta tesciowej, moze macie jakies propozycje na danie ktorego nie da sie zepsuc a wyjdzie super?


  3. #23
    Jurek
    Domownik
    Cytat zośka :
    CIASTO NA PIZZE

    Składniki:
    - 1 kg maki
    - 200 ml oleju (niepelna szklanka)
    - 500 ml ciepłej(nie gorącej) przegotowanej wody
    - 1/6 kostki drożdży
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyzka soli
    Masz umnie wielkiego + pizza byla wysmienita


  4. #24
    Alma
    Guest
    lunarsa, a moja teściowa to wszystko raczej mdłe robi. Ja lubię ostre i wyraźne smaki, tak jak mój mąż. A jak zaprosimy kogoś na obiad i zrobię tak jak my lubimy, to gościom oczy wychodzą, hihihi Ja mam szczęście, mój mąż chwali moją kuchnię bardziej niż swojej mamy


  5. #25
    zośka
    Guest
    Admin, hihihi...raczej LULU, bo to jej przepis


  6. #26
    aga27g
    Mamuśka
    mam przepis na fasolkę w sosie która zawsze się udaje!!Nie jest to może najlepsze danie dla teściów ale jakby któraś chciała coś szybko na obiad lub kolacje to b.ędzie jak znalazł :-P
    Składniki:
    -puszka fasoli czerwonej
    - dwie laski kiełbasy
    -koncentrat pomidorowy w słoiczku najlepiej nie za gęsty
    -cebula
    -sól, pieprz ,papryka w proszku
    Wykonanie:
    Cebulę pokrojoną w kostkę (może byc duża kostka)podsmaży do miękkości na oleju, kiełbasę w kostkę tez podsmażyc, dodac puszkę fasoli razem z zalewą(czyli otworzyc puszkę i wlac wszystko )dodac koncentrat pomidorowy doprawic do smaku I JUŻ!!


  7. #27
    Asiula76
    mamusia Natalki
    Pączki są dla mnie za trudne ale oponki - łatwizna i pychota

    Pół kg twarogu
    4 jajka
    pół szkl cukru
    łyżeczka sody
    pół kg mąki
    pół kostki margaryny
    Wszystko wymieszać,zagnieść i rozwałkować na placek średniej grubości,wycinać kółka szklanką - w środku otworki np. zakrętką od butelki i smażyć na oleju.Mniam...


  8. #28
    Natka
    Nowicjusz
    Aniczka, świetnie wygląda ten przepis.
    Jutro na obiat go wypróbuję.

    [ Dodano: Nie Lut 25, 2007 13:05 ]
    Przepis wypróbowany.
    Wyszła pyszna zapiekanka.
    Dziękuję Aniczka.


  9. #29
    atyde1976
    Olimp
    a moze takie danie z przymruzeniem oka



  10. #30
    Alma
    Guest
    A ja mam przepis na makaron z jajkiem, który też zawsze się udaje i jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację na ciepło!

    Porcja na 2-3 osoby.
    1/3 paczki makaronu (świderki lub rurki)
    5-6 jaj
    1/4 szklanki mleka
    boczke wędzony
    cebula
    sól, pieprze, czerwona papryka

    Boczek (jak kto lubi - więcej lub mniej) kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy wszystko aż cebulka się ładnie zeszkli (ale nie przypali). Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Makaro i podsmażony boczek z cebulką mieszamy razem w garnku. Roztrzepujemy jajka w osobnym naczyniu, dodajemy do nich mleko i przyprawiamy pieprzem, odrobina soli (nie za dużo bo boczek jest już słony) i papryką, wszystko razem mieszamy i wlewamy do makaranu. Na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzamy do ścięcia się jajek. Makaron musi być oblepiony masą jajeczną, wszystko dobrze mieszamy. Podajemy jeszcze ciepłe do jedzenia. W okresie wiosenno - letnim możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

    [scroll:f1c12647d2]-SMACZNEGO-[/scroll:f1c12647d2]


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. 09-29-2014, 13:23
  2. 01-11-2012, 16:41
  3. 05-26-2009, 20:55
  4. 12-13-2007, 08:41
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu