+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 128

Sprawdzone przepisy, polecane dania na różne okazje :)

  1. #11
    andzias
    Dobry Duszek
    a ja planuje na jutro romantyczna kolacje a raczej obiad i mam zamiar zrobic piers z kurczaka z serem topionym, brokulami i makaronem,zobaczymy jak mi wyjdzie
    i tak wogole wzielam sie ostatnio za gotowanie i nawet sobie kupilam robot kuchenny i kilka ksiazeczek z przepisami


  2. #12
    Alma
    Guest
    andzias, a masz przepis na te piersi kurczaka, to podaj! Ja też kupiłam na jutro właśnie kurczaka i może bym coś innego niż zawsze zrobiła

    [ Dodano: Wto Lut 13, 2007 22:35 ]
    A ja właśnie znalazłam taki przepisik na kurczaka i zastanawiam się czy go jutro z okazji walentynek nie wypróbować.

    Kurczak z cynamonem

    Ugotować ryz.
    Piersi i udka kurze bez kości usmażyć na maśle na patelni. Zdjąć mięso,
    dodać do patelni szczypte-dwie cynamonu, łyżeczkę miodu, szczyptę
    cayenne, szczyptę soli, wymieszać, podsmażyć minutę, dodać pół szklanki
    rosołu, wymieszać, dodać mięso, przykryć i dusić 3 minuty, podąć na
    ryżu, z zielona sałatą.


  3. #13
    andzias
    Dobry Duszek
    juz daje przepis
    Składniki:
    brokuły (1 duża różyczka lub dwie mniejsze), 2 cebule, 1 pierś z kurczaka, 3 serki topione w kostce po 100 g (najlepiej ziołowe lub kremowe), makaron (najlepiej jakiś krótki: muszelki, świderki albo kolanka) 2 ząbki czosnku przyprawy:sól, pieprz,bazylia, oregano,papryka ostra olej

    Jak przyrządzić?
    1)Z brokułów oderwać listki i "głąb", podzelić na mniejsze kwiatuszki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotować aż do miękkości, powinny być nawet lekko rozgotowane. 2)Pierś kurzą pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i posiekanym czosnkiem i co tam kto sobie jeszcze życzy 3)Posiekać cebule i udusić. 4)Na patelnię z cebulą włożyć brokuły, całość rozdrobnić, aż do powstania jednolitej masy. 5)Na drugiej patelni usmażyć kurczaka i dodać do brokułów z cebulą. 6)W małym garnuszku (albo kwarcie) roztopić na ogniu serki topione (dodać trochę wody, żeby się nie przypaliły), nie powinno być grudek. 7)Wlać stopione serki na drugą patelnię i wszystko razem wymieszać. 8)Podgrzać i podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!
    podobno zawsze sie udaje, ja bede dopiero jutro testowac


  4. #14
    Alma
    Guest
    Mmmmmm, brzmi smakowicie jak dostanę brokuły to zrobie dziś dla męzusia takiego kurczaka!
    Dzięki Andziasku


  5. #15
    andzias
    Dobry Duszek
    Alma ja bede robic z mrozonymi brokulami


  6. #16
    lunarsa
    Znawca Forum
    ja robię coś podobnego, ale trochę inaczej...

    osobno gotuję makaron, najczęściej rurki, bo fajnie w nie wchodzi sosik
    w garnku teflonowym duszę 2-3 cebile drobno posiekane na oliwie lub oleju z winogorn (sporo tego leje), z połową głowki czosnku (ja uwilebiam dużo czosnku, można doć mniej), do tego dorzucam do podsmażenia, drobno pokorojne piersi z kurczaka, przykrywam, żeby puścił soczek, później dolewam trochę wody i duszę, dodaję brokuły mrożone, jak brokuły się udusza, to sprawdzam jak z wodą, jak mało dolewam, tak aby była w połowie wysokości jedzenia, należy uwazac, aby przy mieszaniu brokułów nie rozmiażdzyć na masę, ale powinny byc lekko rozgotowane, do tego dodaję kubek śmietany 18% (może być jogurt). Doprawiam ziołami do kurczaka (mieszanka z Kamisu) bazylią, dużo pieprzu i sól, czekam az śmietana się zwiąże, mjieszam z ugotowanym makaronem i pasta al la wynalazek gotowa

    wszystkie moje dania robię przez przypadek, z tego co mam i co się nawinie pod rękę, czasem modyfikuję, a czasem wychodza majstersztyki i jakoś nigdy nie umiem sie rpzepisó trzymac, dlatego ten mój "przepis" taki opisowy


  7. #17
    andzias
    Dobry Duszek
    no moj maz wlasnie konczy jesc i mowi ze "niebo w gebie"


  8. #18
    nana
    Częsty User
    Moje przepisy są bardzo proste i pewnie nikogo tu nie zaskoczą, ale może przydadzą się tym, które nie specjalnie lubią gotować, a czasem muszą lub chcą kogoś mile zaskoczyć. Dzisiaj zrobiłam dla męża karkówkę po meksykańsku:

    ok. 1 kg. karkówki (właściwie może być mniej, ale robię więcej, żeby potem odgrzewać)
    sos Knorra FIX do kurczaka po meksykańsku
    puszka czerwonej fasoli w sosie własnym
    słoik z mieszanką: groszek, marchew, kukurydza
    2 duże cebule

    Mięsko pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć oraz ładnie wysmażyć. Pod koniec smażenia wrzucić cebulkę. Jak będą usmażone, wlać sos rozrobiony zgodnie z tym, co na opakowaniu i wrzucić warzywka. Wszystko podusić pod przykryciem. Można dolać wody, gdyby wyparowała, ale sos musi być gęsty - musi oblepiać mięsko. Smacznego!


  9. #19
    Alma
    Guest
    lunarsa, hihi, to Ty jak ja! Niby mam podany przepis, ale raczej się go nie trzymam, zawsze coś po swojemu zrobię, także ta sama potrawa u mnie za każdym razem może wyjść inaczej. Ja uwielbiam eksperymentować w kuchni, dobrze, że mój mąż lubi moją kuchnie i te eksperymenty


  10. #20
    lunarsa
    Znawca Forum
    Alma, kurcze ja to nigdy nic nie umiem z przepisu zrobić, może zrobię pierwszy raz, a potem i tak po swojemu modyfikuję, np jak w przepisie do szarlotki sa 4 żółtka to ja daję 5 itp.
    Z moim był taki numer, że był przyzwyczajony do kuchni swojej mamy, a ona raczej mało przyprawia, aja bardzo ostro gotuję, więc jak mu na pierwszej radnkowej kolacji zaserwowałam moje ostre danie, to nie wiedział co z oczami zrobić (potem się przyznał, że chorował po tym 2 dni ) . Teraz staram mu sie tak pikantnie, ale neutralnie gotować, ale zdążył się przyzwyczaić. Polubił też moje eksperymenty


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 12 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. 09-29-2014, 13:23
  2. 01-11-2012, 16:41
  3. 05-26-2009, 20:55
  4. 12-13-2007, 08:41
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu