+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Pomysły (dania , potrawy ) na imprezę :)

  1. #1
    misia1979
    Mamuśka

    Arrow Pomysły (dania , potrawy ) na imprezę :)

    Advertisement



    Rolada marchewkowa z wędzonką i serem
    - opakowanie mini marchewek mrożonych
    - 2 lyżki maki
    - 4 jajka
    - czosnek (ząbki, bądź granulowany w wersji dla leniuchów), sól, pieprz
    - lyżeczka masła
    - chrzan
    - majonez
    - 10 plasterków wędzonki
    - 10 plasterków sera żółtego
    - dużo posiekanego koperku
    Mini marchewki ugotować w osolonej wodzie, odlać wodę, zblenderować.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, jak sie rozpuści to dodajemy marchewki, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Delikatnie podduszamy.
    Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do ostudzonej marchewki, białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki oraz ubitą pianę i delikatnie mieszamy. To co powstało wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej piec na tej blaszce piekarnikowej). Wstawiamy to cudo do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na okolo 15 minut, jak sie upiecze czekamy aż ostygnie i smarujemy majonezem, następnie chrzanem, posypujemy grubo koperkiem i rozkladamy plasterki wędzonki i sera żółtego, zwijamy wszystko w roladę i po schłodzeniu jej w lodówce kroimy na ok 1,5 - 2 centymetrowe plastry. Smacznego



    Ostatnio edytowane przez pipi ; 12-08-2011 o 23:22 Powód: t.inf

  2. #2
    Natasza28
    Mamuśka
    Cytat misia1979 : Zobacz post
    Wstawiamy to cudo do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na okolo 15 minut, jak sie upiecze czekamy aż ostygnie i smarujemy majonezem
    może głupie pytanie ale jak wystygnie to przy zwijaniu się nie połamie ?!?


  3. #3
    egafokus
    Mamuśka
    Cytat Natasza28 : Zobacz post
    może głupie pytanie ale jak wystygnie to przy zwijaniu się nie połamie ?!?
    ja nie robiłam rolad na słono ale na słodko jak robię to zwijam w ścierkę póki ciepłe prosto wyjęte z piekarnika i stygnie mi właśnie w ścierce a później bez problemu się smaruje masą


  4. #4
    Natasza28
    Mamuśka
    Cytat egafokus : Zobacz post
    ja nie robiłam rolad na słono ale na słodko jak robię to zwijam w ścierkę póki ciepłe prosto wyjęte z piekarnika i stygnie mi właśnie w ścierce a później bez problemu się smaruje masą
    dlatego pytam
    jako kulinarne antytalencie muszę mieć jasno jak dla głupola krok o kroku napisane łącznie z tym czy po wyciągnięciu z blachy zwinąć czy nie


  5. #5
    misia1979
    Mamuśka
    Cytat Natasza28 : Zobacz post
    dlatego pytam
    jako kulinarne antytalencie muszę mieć jasno jak dla głupola krok o kroku napisane łącznie z tym czy po wyciągnięciu z blachy zwinąć czy nie
    ja robię tak i tak
    ciasto jest w miarę cieńkie i mi się nie połamało


  6. #6
    Martta
    Ciężarówka
    Chili con carne(dla 3-4 osób)
    Podajemy z ryżem lub tortillą.

    Składniki:
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
    - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    - 1 łyżeczka przyprawy chilli
    - 1 łyżeczka przyprawy kumin, w proszku
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - ok. 450 g. chudej, zmielonej wołowiny
    - 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
    - 1 kostka bulionu wołowego
    - 1 duża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    - 5 suszonych pomidorów
    - 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy.

    Sposób przygotowania:
    - Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin i oregano. Mieszając smażyć przez minutę - dwie. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut. Dodać paprykę, suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

    Nugetsy

    Składniki:
    - 2 piersi z kurczaka
    - 200 g. płatków kukurydzianych
    - 1/2 szklanki mleka
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki bułki tartej
    - sól, pieprz, olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki. Jajka wraz z mlekiem, solą i pieprzem mieszamy w miseczce. Płatki kukurydziane rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka i mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka maczamy w mleku, a następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Sałatka gyros

    Składniki:
    -1 pierś z kurczaka
    -1 papryka czerwona
    -1 puszka kukurydzy bez zalewy
    -1 mała cebula
    -2 - 3 ogórki konserwowe
    -1/2 kapusty pekińskiej
    - i do sosu:
    majonez, ketchup (po około 10 łyżek każdego)

    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros" i dokładnie wymieszać. Cebulę oraz ogórki pokroić w kostkę, paprykę i kapustkę pekińską w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem. Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie naczynia. Następnie układać warstwami: cebulę - sos - ogórek - sos - kukurydza - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania.

    Takie menu najbardziej nadaje się na domówkę Wszyscy są zadowoleni


  7. #7
    Aniutka29
    Super Moderator
    Szukam przepisów na polskie menu na kolację, na którą zaprosiliśmy przyjaciół. Na razie mam w planach tatara z wołowiny i szparagi w szynce w galarecie. Może jakąś zupę -krem? Co jeszcze proponujecie jako przystawki?


    z góry dzięki za pomysły.


  8. #8
    Aniutka29
    Super Moderator
    Co byście powiedziały na takie menu urodzinowe? Kombinuję już od paru dni i nadal nie jestem pewna czy mogłoby być?

    Na pierwsze danie na ciepło: strogonow lub zupa dyniowa

    Przystawki:

    - galantyna drobiowa
    - szparagi w szynce w galarecie
    - jajka z kawiorem i łososiem
    - śledź tradycyjny z cebulką w oleju
    - rolada łososiowa ze szpinakiem
    - klops z chrzanem
    - polędwiczki wieprzowe pieczone z sosem włoskim tonno
    - sałatka z rukoli
    - sałatka tradycyjna warzywna
    - tatar wołowy

    Na ciepło:
    - podudzia z kurczaka grillowane w miodzie i musztardzie
    - rolady ze schabu nadziewane boczkiem w sosie

    Na deser:
    - tort czekoladowy
    - szarlotka

    Ma być 10 osób. Myślicie, ze menu ok i że starczy?

    Ostatnio edytowane przez Aniutka29 ; 11-13-2015 o 12:14

  9. #9
    marciucha
    Super Moderator
    Aniutka, spokojnie wystarczy
    Menu
    Kradne

    --- Dopisek ---

    Jak robisz te poledwiczki?


  10. #10
    Aniutka29
    Super Moderator
    marciucha, dzięki, skoro mówisz, że wystarczy zapomniałam, że w planach jest również tatar wołowy

    --- Dopisek ---

    Polędwiczki robię wg tego przepisu:

    PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE - DoradcaSmaku.pl

    a sos tonno na zimno:


    majonez, łyżeczka musztardy, tuńczyk w puszce, kapary, anchois, 3 koktajlowe pomidorki- wszystko należy zblendować- do mięs na zimno- pycha!


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni