+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

co z mleka krowiego dla naszych maluchów ???

  1. #1
    indygo.m
    Olimp

    Arrow co z mleka krowiego dla naszych maluchów ???

    Advertisement



    z mleka krowiego robię małej kaszkę manną, budyń i platki na mleku

    czy cos Wam jeszcze przychodzi na myśl??????

    kluseczki lane odpadają

    prosze o pomysły bo głowa pusta



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 21:12

  2. #2
    moan
    Guest
    Cytat indygo.m :
    z mleka krowiego robię małej kaszkę manną, budyń i platki na mleku
    starczy jak na moje,co chcesz jeszcze? :P
    A kakao? twarożki? jogurty?ser? serki na kanapke?masło?

    Mleko krowie to nie tylko w postaci samego mleka,
    ale...jako dodatek do potraw:do nalesnikow czy cos tak


  3. #3
    indygo.m
    Olimp
    Cytat joannaz :
    kakao?
    odpada

    Cytat joannaz :
    twarożki? jogurty?ser? serki na kanapke?masło?
    jest już jedzone

    Cytat joannaz :
    co chcesz jeszcze?
    może jakies nowe poysły :P


  4. #4
    egafokus
    Mamuśka
    racuchy na mleku
    bułeczki drożdżowe
    weka moczona w jajku roztrzepanym z mlekiem i cukrem i na patelni smażona


  5. #5
    Betty_Boop
    Olimp
    deser ptasie mleczko na mleku skondensowanym 7%
    2 galaretki ( smaka jak chcesz) gotujesz w 1/2 litra wody, studzisz zeby bylo zimne
    kartonik mleka skondensowanego zimnego ubijasz mikserem i wlewasz wystygnieta galaretke i ubijasz kilka minut...... przelewasz do pucharkow, zostawiasz na 2-3 godziny zeby zastyglo ( ale nie w lodowce bo sie zetnie) mozna polac roztopiona czekaolada
    albo zrobic inaczej........ upiec spod biszkoptpwy ( cienki) wylac mase np z galaretka wisniowa) potem zrobic mase z cytrynowa, potem zalac galaretką i ciasto gotowe........

    lub panacotta na smietanie kremowce
    7 dkg cukru w rondu rozpuscic zeby zorbil sie karmel, 1 litr kremowki zagotowac, rozpuscic 6 łyzeczek żelatyny w odrobinie goracej wody wlac do cieplej kremowki, plus karmel, wszytsko troche podgotowac zeby sie ładnie wszytsko rozpcilo, wystudzic i w w pucharki, a najlepiej w małe pudelaczka no po bakusiach, i do lodowki,. jak stęzeje wyjmujemy ostrznei na talerzyk i polewamy sosem tofii, czekoladowym truskawkowym i bon apetit........ deser jest badzo syty!

    jeszce kutro sprawdze czy na pewno litr kremowki! ale raczej tak.......


  6. #6
    indygo.m
    Olimp
    egafokus, Betty_Boop,
    dzięki!!!!!!!!!!!!


  7. #7
    Aniutka29
    Super Moderator
    Naleśniki, racuchy, omlet
    Bułeczka maślana namoczona w mleku


  8. #8
    Betty_Boop
    Olimp
    ja ostatnio sama robię dzieciom masełko
    pychota, nie ma konserwantów :P


  9. #9
    Aniutka29
    Super Moderator
    Betty_Boop, wow
    szacun
    a jak robisz to masełko?


  10. #10
    Betty_Boop
    Olimp
    Aniutka29,
    ano ubijam smietane 30 lub 36% w mikserze ( tak jak bita smietanę) , zawsze wlewam do miksera zimną smietankte, najpierw sie ubije smietana, a potem powoili zaczyna sie wazyc ( tak ma byc) -- czyli oddziela sie masełko, od maslanki, dalej ubijam, maslanke odlewam jeszcze troszke ubijam, przekladam do jakiegos naczynia, bo jeszce sie maslanka troszke oddziela, potem ucieram je łyzka, odciskam, ostanie krople maslanki sie wytrącają i gotowe....


    najlpeiej sie ubija smietanka z piatnicy 30%, kupuje duze opakowanie 400 g ale nie wlewam wszytskiego tylko ok 3/4, bo sie mikser buntuje, czasem jak smietana jest gesto ubita to czasem w mikserze musze łycha zamieszac zeby ta smietnake ze scianek zebraci wkolo mieszadla troszke przestrzeni zorbic i zwnou obroty i heja i jak sie zaczyna maeslko wytracac, wlewam całą resztę

    calosc zajmuje okolo 5 minut.......

    także mozna by ze smazoną cebulka zmontować ( cebulke usmazyc na złotolekko ja przyprawi sola i pierzem, odcedzic na sitku i takie miekkie skwareczki w tym maselku wymieszac.......

    ale wlasnie sie zaczelam dzis dietkować hehe

    i na te dietke sama majonezik zrobiłam na probe, place lizać..... sklepowy majonez to szajs


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni