+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Wprowadzanie nowych pokarmów- schematy i zalecenia

  1. #1
    pipi
    Administrator

    Arrow Wprowadzanie nowych pokarmów- schematy i zalecenia

    Advertisement



    Wprowadzanie nowych pokarmów


    Kaszka manna wraca do łask. Nie jest gorsza od ryżowej czy kukurydzianej i można ją podawać już kilkumiesięcznym dzieciom. Prezentujemy nowy, opracowany przez polskich pediatrów, schemat żywienia niemowląt

    Nowe zalecenia przewidują znacznie wcześniejsze niż do tej pory wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu (w postaci kaszy manny) do diety niemowląt. Dzieciom karmionym piersią można podać go już w 5. miesiącu życia, a karmionym butelką w 6 miesiącu. Dotychczas lekarze zalecali wstrzymanie się z podawaniem potraw zawierających gluten do 10 miesiąca życia niemowlęcia.

    Ponieważ w polskich sklepach nie ma kleiku glutenowego dla niemowląt, o którym jest mowa w schemacie, a jedynie kleiki bezglutenowe - kukurydziany i ryżowy, specjaliści radzą podawać dzieciom po prostu kaszę mannę. Maluchom karmionym piersią w zupie jarzynowej, a karmionym butelką w mleku modyfikowanym (2-3 g kaszki na 100 ml zupki lub mieszanki).

    Wcześniejsze wprowadzenie glutenu jest najważniejszą, ale nie jedyną zmianą w schemacie żywienia niemowląt. Pediatrzy uważają też, że mleko początkowe można stosować dłużej - aż do ukończenia przez dziecko sześciu miesięcy (wcześniej uważano, że już w piątym miesiącu należy wprowadzić mleko następne). Zgodnie z nowymi zaleceniami całe jajko można zacząć podawać niemowlęciu w 11-12 miesiącu, a nie dopiero po pierwszych urodzinach. Nieco częściej, bo kilka razy w tygodniu serwuje się kefir, jogurt i twarożek (wcześniej radzono to robić najwyżej 1-2 razy w tygodniu).

    O zmianie polscy pediatrzy dyskutowali od dawna. Na VI Forum Żywieniowym, które odbyło się parę miesięcy temu w Warszawie przedstawiono wyniki badań z Europy i USA i ostatecznie zdecydowano o wprowadzeniu nowego schematu żywienia niemowląt od 2007 roku. W chwili, gdy rodzice będą czytać ten numer "Dziecka" wszyscy pediatrzy w kraju powinni już mieć pełną informację na ten temat, bo zalecenia zostaną opublikowane w czasopismach fachowych na przełomie roku 2006/2007. Można więc pytać ich o szczegóły. Jak zapewniają specjaliści, nowy schemat żywienia niemowląt można bezpiecznie stosować także u dzieci z alergią, rodzinnym obciążeniem alergią czy nietolerancją pokarmowej (w razie wątpliwości należy się skonsultować z pediatrą).

    Oczywiście rodzice, którzy wolą wybrać stary "sprawdzony" schemat rozszerzania diety, nie robią nic złego. Obecne zalecenia podobnie jak poprzednie są jedynie wskazówką dotyczącą żywienia niemowląt, a nie sztywnymi regułami, których trzeba się bezwzględnie trzymać.


    Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią


    Mleko matki, będące naturalnym pokarmem dziecka, zawiera wszystkie składniki potrzebne niemowlęciu do prawidłowego rozwoju. Dlatego karmienie piersią zaspokaja w zupełności potrzeby żywieniowe niemowlęcia przez pierwszych 6 miesięcy życia. Oczywiście zdarzają się przypadki, kiedy maluch rozwija się szybciej i potrzebuje dodatkowych posiłków. Jednak, jeśli taka potrzeba nie zachodzi, w pierwszym półroczu życia dokarmianie nie jest wskazane.


    proszę kliknąć na obrazek




    Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym



    W przypadku niemowląt karmionych sztucznie moment wprowadzenia pokarmów uzupełniających następuje wcześniej. Mleko modyfikowane (tzw. początkowe) powinno stanowić wyłączne pożywienie maluszka jedynie przez 4 miesiące życia. Po 4. miesiącu do jego diety można wprowadzić pierwsze soki dla niemowląt (np. soki BoboVita).

    proszę kliknąć na obrazek




    źródło




    Kiedy wprowadzać nowe pokarmy

    Pierwszy rok życia jest najbardziej intensywnym okresem rozwoju dziecka. Szybkość z jaką rośnie niemowlę jest powodem ogromnego zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię. Dlatego jeśli karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, od końca 4. miesiąca życia powinnaś rozpocząć wzbogacanie jego diety. Właściwy moment wybierze... dziecko, które najlepiej zna swoje potrzeby i potrafi Ci o nich "powiedzieć" swoim zachowaniem.
    Jeśli potrzebuje dodatkowych posiłków:

    częściej domaga się karmienia mlekiem;
    wydaje się głodne wkrótce po karmieniu;
    choć przesypiało już całe noce, teraz znowu budzi się głodne;
    zbyt wolno przybiera na wadze (poniżej 400 g na miesiąc).

    Uwaga!
    Decyzję o rozszerzaniu diety i wprowadzaniu nowych pokarmów konsultuj zawsze z pediatrą.


    Jak wprowadzać nowości


    Przede wszystkim stopniowo, w niewielkich ilościach, dając dziecku czas, by poznało i zaakceptowało nowy smak.
    Każdy nowy produkt oddzielnie, z zachowaniem przynajmniej kilkudniowego odstępu! W ten sposób łatwo zaobserwujesz, czy nie jest on przyczyną reakcji alergicznej.
    Spokojnie i bez przymusu - jeśli nowość nie smakuje Twojemu malcowi, nie zmuszaj go do jedzenia i za jakiś czas spróbuj ponownie.

    Niektóre maluszki z trudem odzwyczajają się od smaku mleka; wówczas do nowo wprowadzanych potraw - takich jak kleik czy zupka jarzynowa - możesz dodać odrobinę mleka (modyfikowanego lub z piersi).
    Karm łyżeczką!
    Pierwsze pokarmy wprowadzane do diety to płyny i pokarmy półpłynne, jednak najlepiej podawać je łyżeczką. Zbyt długotrwałe karmienie z butelki przyzwyczaja dziecko do tego sposobu jedzenia i może utrudnić późniejsze wprowadzanie pokarmów stałych; sprzyja ponadto rozwojowi próchnicy.



    Etapy wzbogacania diety

    Okres wzbogacania diety dziecka w produkty bezmleczne trwa kilka miesięcy. Według schematu żywienia opracowanego przez Zespół Ekspertów powołany przez Krajowego Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii przy wprowadzaniu poszczególnych produktów powinnaś przestrzegać poniższych zasad:

    Od 5. miesiąca* - PIERWSZE OWOCE I WARZYWA, BEZGLUTENOWE PRODUKTY ZBOŻOWE

    Od 5. miesiąca** - GLUTEN I WARZYWA

    Od 6. miesiąca* - MIĘSO, RYBA, GLUTEN

    Od 7. miesiąca* - ROSÓŁ, ŻÓŁTKO

    Od 7. miesiąca** - MIĘSO, RYBA, OWOCE, ŻÓŁTKO, ROSÓŁ

    Od 10. miesiąca - NIEWIELKI ILOŚCI PIECZYWA, BISZKOPTY, SUCHARKI

    Od 11. miesiąca - CAŁE JAJKA, TWAROŻEK, JOGURT, KEFIR


    * przy karmieniu sztucznym (butelką wyłącznie) lub mieszanym (piersią i butelką)
    ** przy karmieniu piersią

    Pamiętaj!

    Kolejność wprowadzania dodatkowych pokarmów po 6. miesiącu życia jest jednakowa dla niemowląt karmionych piersią i mlekiem modyfikowanym.
    Nie wszystkie owoce i warzywa możesz podawać już teraz; w kolejnych częściach "ABC wzbogacania diety" znajdziesz informację o etapach ich wprowadzania.
    Wszystkie produkty podawane niemowlęciu muszą być bezpieczne dla jego zdrowia i pochodzić wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.



    Pierwsze owoce i warzywa

    Po 4. miesiącu życia do diety dziecka karmionego sztucznie, wprowadza się pierwsze owoce i warzywa.
    Po 4. miesiącu:
    OWOCE - jabłka, winogrona, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, owoce dzikiej róży
    WARZYWA - marchew, dynia, ziemniaki, kalarepka, pietruszka, seler, por

    Smak jabłek jest pierwszym owocowym smakiem w diecie niemowlęcia. Owoce te niezwykle rzadko wywołują reakcje alergiczne, są bogate w błonnik i lekkostrawne. Kolejnym z początkowych smaków jest marchewka - cenne źródło witaminy A, oraz łagodna w smaku i bogata w beta-karoten dynia.
    Wszystkie owoce najlepiej podawać w postaci soków musów lub deserów (np. BoboVita). Podstawową zasadą wprowadzania nowych smaków do diety jest wprowadzanie ich pojedynczo - w ten sposób łatwo zaobserwujesz reakcje dziecka i wyeliminujesz z jego diety produkty uczulające.

    Na początku podawaj dziecku jedną łyżeczkę soku i stopniowo zwiększaj ilość do 60ml, czyli ok. 4 łyżek stołowych dziennie.

    Uwaga!
    Warzywa i owoce dostępne w sklepach mogą być sztucznie nawożone. Zawierają wówczas niebezpieczne, szkodliwe dla zdrowia niemowlęcia substancje, przede wszystkim azotany, pestycydy i metale ciężkie. Jeśli nie jesteś zupełnie pewna pochodzenia jabłka czy marchewki, podaj dziecku gotowy produkt, przygotowany z myślą o bezpieczeństwie najmłodszych i należy do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego (np. soki i desery BoboVita).




    Pierwsze soczki

    Soki BoboVita przeznaczone dla niemowląt po 4. miesiącu życia powstają z owoców poddanych szczegółowej kontroli. Nie zawierają cukru ani jakichkolwiek sztucznych dodatków, a swą długotrwałą świeżość zachowują dzięki pasteryzacji.
    Wszystkie pierwsze soki powstają z owoców zaliczanych do produktów niealergizujących. Mają łagodny smak. Ich prosta receptura ułatwia wprowadzanie do diety nowych smaków i pozwala zaobserwować, czy dziecko nie jest uczulone na dany produkt.

    W ofercie znajdują się również pyszne i zdrowe– jedyne tego typu na rynku – soki BoboVita z ziołami, o najchętniej wybieranych przez dzieci i rodziców smakach. Wszystkie zioła wchodzące w skład soków zalecane są przy drobnych dolegliwościach żołądkowych, przeziębieniach, itp.

    Soki owocowe BoboVita po 4. miesiącu:

    sok klarowny Złociste jabłko
    sok klarowny Winogrona i soczyste jabłko
    sok klarowny Winogrona i aromatyczna dzika róża
    sok klarowny Winogrona, dzika róża i słodka malina
    sok klarowny Pachnące lasem owoce jagodowe
    sok klarowny Jabłko i słodka porzeczka
    sok klarowny Jabłko i słodka porzeczka

    Soki owocowo-ziołowe BoboVita po 4. miesiącu:
    sok klarowny Winogrona z łagodną melisą i rumiankiem
    sok klarowny Winogrona z kojącym koprem włoskim i rumiankiem
    sok klarowny Jabłko z orzeźwiającą miętą

    Desery BoboVita po 4. miesiącu:
    Złociste jabłka
    Jabłka i łagodna dynia
    Jabłka ze słodką marchewką
    Jabłka z delikatnym bananem
    Jabłka i winogrona z różanym puree
    Jabłka i dojrzałe jagody
    Jabłka i słoneczne brzoskwinie

    Ważne!
    Wszystkie soki i desery BoboVita po 4. miesiącu nie zawierają cukru.
    Następnym krokiem wzbogacającym dietę będą zupki. Po 4. miesiącu do jadłospisu dziecka można wprowadzać pierwszą zupkę - Jarzynowa ze świeżych warzyw.



    Kojące herbatki [/size]
    Już w pierwszym miesiącu życia można podawać niemowlętom specjalne, delikatne i lekkostrawne herbatki BoboVita, które powstają ze starannie dobranych ziół.
    Choć dieta najmłodszych (zarówno karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym) jest jeszcze płynna i nie wymaga podawania dodatkowych napojów, herbatki warto podawać ze względu na dobroczynne działanie w przypadku występowania drobnych, ale częstych niemowlęcych dolegliwości. Do takich należą kolki, wzdęcia, stany podgorączkowe, niepokój. Podawanie herbatek łagodzi ich objawy dzięki kojącemu działaniu ziół i zapewnia niemowlętom dobre samopoczucie.
    Herbatka z kopru włoskiego wspomaga pracę żołądka, łagodzi niestrawności, kolki i wzdęcia.
    Herbatka rumiankowa ma działanie kojące i przeciwzapalne.
    Herbatka ziołowa zawiera m.in. rumianek, melisę, koper włoski i anyżek - wszystkie te zioła działają korzystnie na trawienie, łagodzą objawy przeziębienia, uspokajają.

    Herbatki BoboVita od 1. miesiąca:

    Herbatka z kopru włoskiego
    Herbatka rumiankowa
    Herbatka ziołowa

    Herbatka BoboVita po 4. miesiącu:
    Herbatka z jabłka i melisy







    Š 2005 NUTRICIA Polska



    źródło




    Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlęcia ?

    Pytanie to zadaje wiele matek, gdy ich dzieci kończą czwarty miesiąc życia. Spory udział w tym ma mnogość przeznaczonych dla dzieci produktów, z których pierwsze przeznaczone są właśnie "od 5 miesiąca życia". Jednak i w tym wypadku ważniejsze jest obserwowanie dziecka - nie kalendarza. Karmione piersią niemowlę samo daje znaki gotowości do spożywania innych pokarmów poza mlekiem matki - czas, kiedy to następuje, zależy od wielu czynników. Wcześniej układ pokarmowy dziecka nie jest jeszcze przystosowany do trawienia innego rodzaju pożywienia.



    Instytut Matki i Dziecka sugeruje obecnie, że pokarm matki może stanowić wyłączne pożywienie niemowlęcia co najmniej do ukończenia 6 miesiąca życia.


    A oto sygnały wskazujące, że maluch dorósł już do rozszerzenia diety:


    zwiększona liczba karmień niezwiązana z ząbkowaniem lub chorobą,

    zainteresowanie jedzeniem spożywanym przez innych członków rodziny,

    umiejętność siedzenia,

    zdolność do brania jedzenia w ręce i wkładania do buzi.

    W praktyce wygląda to następująco. Podczas wspólnego posiłku dziecko siedzi u kogoś na kolanach lub w wysokim krzesełku. Śledzi oczami kęsy pożywienia znikające w ustach domowników i wyraźnie domaga się własnej "porcji".


    Niekiedy maluchowi udaje się wziąć odrobinę jedzenia z Twojego talerza, włożyć do ust i cieszyć nowym smakiem. Jednak później dziecko cierpi na zaparcie i ból brzucha, a w stolcu znajduje się niestrawiona resztka nowego pokarmu. Jeśli tak się stanie, odczekaj jeszcze kilka tygodni.

    Pamiętaj, że Twoje mleko pozostaje idealnym pożywieniem dziecka, a jego układ pokarmowy musi dojrzeć do nowych potraw. Naturalną rzeczą jest pragnienie jak najszybszego wprowadzenia nowych posiłków, co większość osób kojarzy z kolejnym osiągnięciem w życiu dziecka. Często namawiają do tego przyjaciele i krewni.


    Niektóre dzieci w wieku 6 miesięcy nie potrafią jeszcze dobrze połykać innych produktów - wypychają je językiem. Inne cierpią na alergię lub po prostu konsekwentnie odmawiają nowych pokarmów jeszcze przez kilka tygodni. Uspokój się i nie karm dziecka "na siłę". Spójrz na dziecko. Jeśli jest zadowolone, aktywne, najedzone, zdrowe i prawidłowo rośnie, oznacza to, że i na tym etapie rozwoju Twoje mleko w pełni zaspokaja jego potrzeby.


    W jaki sposób wprowadzać stałe pokarmy?

    Przed podaniem dziecku nowego pokarmu, przystaw je najpierw do piersi i tym samym zakończ posiłek. Pamiętaj, że w pierwsze miesiące to jedynie zaznajomienie malucha z nowymi smakami i konsystencją - upłynie sporo czasu, zanim dziecko będzie w stanie zjeść tyle zupki, aby się nią nasycić. Najlepiej zacząć od owoców lub warzyw - tartego jabłka lub papki z gotowanej marchwi i ziemniaka (można dodać odrobinę oleju).


    Wprowadzając nowe potrawy, podawaj tylko jeden nowy pokarm i odczekaj kilka dni przed następnym - pozwoli to szybko zareagować na ewentualne objawy nietolerancji (wysypka, czerwone plamy, biegunka). Szczególnie często taka reakcja występuje po spożyciu mleka krowiego, jajek (zwłaszcza białek), owoców cytrusowych, orzechów i produktów zawierających gluten (np. pszennego pieczywa lub kaszy manny).


    Kiedy wprowadzać jakie pokarmy?
    Lekarze zalecają obecnie następujący rozkład posiłków w 1 roku życia dziecka (oczywiście poniższe wskazówki należy traktować w sposób orientacyjny, kierując się przede wszystkim preferencjami dziecka):


    7 miesiąc
    Jedno karmienie piersią stopniowo zastępujemy zupą jarzynową (przed i po podając pierś), początkowo ugotowaną z marchewki i ziemniaka, zagęszczoną kleikiem ryżowym i ewentualnie okraszoną odrobiną oleju. Zupę miksujemy i podajemy łyżeczką.


    8 miesiąc
    Do zupy jarzynowej dodajemy drobno pokrojone mięso (ugotowane osobno) kurczaka, indyka lub królika. Wprowadzamy owoce - najlepiej zacząć od jabłek, oraz ewentualnie soki (z jabłek, dyni, marchwi, czarnych jagód, porzeczek).


    9 miesiąc
    Niemowlę ma już kilka zębów, dlatego zamiast miksować, wystarczy rozdrabniać warzywa na tarce o dużych oczkach albo rozgniatać widelcem. Zamiast mięsa, zupę można wzbogacić żółtkiem (powinno być zawsze zagotowane). Wprowadzamy kaszkę na wodzie lub kisiel z owocami.


    10 - 12 miesiąc

    W czwartym kwartale życia następuje dalsze urozmaicenie diety, która powoli zaczyna upodabniać się do diety dorosłych. Wyodrębniają się posiłki - trzy obfitsze (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa lżejsze, przeważnie owocowe (drugie śniadanie i podwieczorek). Jeśli maluch nie zdradza objawów alergii, można wprowadzić gluten (w postaci pieczywa i kaszki pszennej), a także krowie mleko (w postaci twarożku, jogurtu, masła).


    Jeśli dziecko nadal chętnie ssie pierś, nie ma potrzeby wprowadzania mieszanek mlecznych. W tym okresie można także już podawać dziecku "prawdziwy", dwudaniowy obiad - rzadszą zupę i drugie danie (jarzyny i mięso). Można też podać inne rodzaje mięsa, także ryby.


    Podstawową zasadą w diecie niemowlęcia - podobnie jak dorosłego - jest rozmaitość i równowaga produktów, które powinny być podawane w postaci najbardziej zbliżonej do naturalnej. Nie jest konieczne zatem kupowanie reklamowanych gotowych dań "słoiczkowych" (choć wiele mam bardzo je sobie chwali, ponieważ dają gwarancję jakości i oszczędzają czas), jednak w przypadku przygotowywania posiłków w domu należy zwracać uwagę na pochodzenie produktów (jeśli nie mamy zaprzyjaźnionego gospodarstwa, można zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością).

    mgr Ewa Ressel

    --------------------------------------------------------------------------------


    źródło


    i jeszcze link do tematu z archiwum Rozszerzanie diety i wprowadzanie nowych posiłków



    a na pogaduchy na ten temat zapraszamy TUTAJ



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 22:16

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu