+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Len - koniec problemów ze śluzem

  1. #1
    kurbielka
    Olimp

    Arrow Len - koniec problemów ze śluzem

    Advertisement



    Ponieważ moje wysiłki z piciem hektolitrów wody, wiesiołkiem i przewrotnikiem niewiele dały postanowiłam sięgnąć po len.
    Wiele z nas nawet nie myśli o tym, bo nie jest w stanie przełknąć okropnego gluta.
    Ja też tak miałam dopóki nie znalazłam na niego sposobu.

    To mój przepis na len, sprawdzony, działa już po 4 dniach jedzenia, nie trzeba uważać na dc, bo można go jeść przez cały cykl i w ciąży.

    Kupujemy len mielony odtłuszczony (dostępny w aptekach w cenie 4-8 zł za pudełko w zależności od gramatury)

    1 łyżeczkę lnu zalewamy filiżanką wrzątku (1/2 szklanki) mieszamy żeby nie było grudek i czekamy do wystygnięcia,
    wlewamy do miseczki i dodajemy:

    jogurt - dowolny, ja akurat lubię z winogronami i figami, ale może być każdy inny
    muesli - dowolne, co komu pasuje i na co ma akurat ochotę
    owoc - ja dodaję bananan i brzoskwinię, ale może być każdy inny jagody, maliny, jeżyny, truskawiki, jabłka, gruszki na co tylko poleci ślinka

    dobrze mieszamy i wcinamy na zdrówko.

    Gwarantuję że gluta w ogóle nie czuć, a taka bomba na śniadanie to samo zdrowie i uroda.


    Tutaj jeszcze informacja z opakowania:

    Len mielony produkowany jest z wyselekcjonowanych odmian nasion bogatych w mikro- i makroelementy oraz białka. Zawarte w lnie substancje śluzowe, o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz działaja kojąco w nieżycie żoładka. Sproszkowane nasiona w naturalny sposób znoszą uczucie łaknienia, a zawarty w nich błonnik pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Sproszkowane nasiona lnu, w przeciwieństwie do tradycyjnego siemienia lnianego, pozwalają na pełne wykorzystanie przez organizm nie tylko substancji śluzowych, ale także białka oraz makro- i mikroelementów.
    Zalanie lnu mlekiem i posłodzenie miodem pozwala na wykorzystanie cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za kondycję skóry i włosów. Len mielony znakomicie zastępuje mąkę w zupach i sosach (len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, oddać do potrawy, zagotować)
    Produkt zawiera: proteiny do 40%, błonnik do 30%, substancje śluzowe do 20%, olej do 10%


    Niestety sposób z piciem z sokiem na ciepło nie jest efektywny. Len musi trochę przestygnąć, w tym czasie wydziela substancje śluzowe o które nam chodzi i robi się "glut". Niestety gluta trzeba spożyć, w postaci płynnej bez gluta nie zadziała tak ładnie jak powinien, bo substancje śluzowe w żołądku się nie wytworzą. Jeśli jednak ktoś lubi kisiel, to można do ciepłego świeżo zalanego lnu dolać soku, odczekać aż się glut wytworzy i spożyć jako super zdrowy kisielek



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 11:59

  2. #2
    kurbielka
    Olimp

    Len - koniec problemów ze śluzem

    Ponieważ moje wysiłki z piciem hektolitrów wody, wiesiołkiem i przewrotnikiem niewiele dały postanowiłam sięgnąć po len.
    Wiele z nas nawet nie myśli o tym, bo nie jest w stanie przełknąć okropnego gluta.
    Ja też tak miałam dopóki nie znalazłam na niego sposobu.

    To mój przepis na len, sprawdzony, działa już po 4 dniach jedzenia, nie trzeba uważać na dc, bo można go jeść przez cały cykl i w ciąży.

    Kupujemy len mielony odtłuszczony (dostępny w aptekach w cenie 4-8 zł za pudełko w zależności od gramatury)

    1 łyżeczkę lnu zalewamy filiżanką wrzątku (1/2 szklanki) mieszamy żeby nie było grudek i czekamy do wystygnięcia,
    wlewamy do miseczki i dodajemy:

    jogurt - dowolny, ja akurat lubię z winogronami i figami, ale może być każdy inny
    muesli - dowolne, co komu pasuje i na co ma akurat ochotę
    owoc - ja dodaję bananan i brzoskwinię, ale może być każdy inny jagody, maliny, jeżyny, truskawiki, jabłka, gruszki na co tylko poleci ślinka

    dobrze mieszamy i wcinamy na zdrówko.

    Gwarantuję że gluta w ogóle nie czuć, a taka bomba na śniadanie to samo zdrowie i uroda.


    Tutaj jeszcze informacja z opakowania:

    Len mielony produkowany jest z wyselekcjonowanych odmian nasion bogatych w mikro- i makroelementy oraz białka. Zawarte w lnie substancje śluzowe, o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz działaja kojąco w nieżycie żoładka. Sproszkowane nasiona w naturalny sposób znoszą uczucie łaknienia, a zawarty w nich błonnik pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Sproszkowane nasiona lnu, w przeciwieństwie do tradycyjnego siemienia lnianego, pozwalają na pełne wykorzystanie przez organizm nie tylko substancji śluzowych, ale także białka oraz makro- i mikroelementów.
    Zalanie lnu mlekiem i posłodzenie miodem pozwala na wykorzystanie cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za kondycję skóry i włosów. Len mielony znakomicie zastępuje mąkę w zupach i sosach (len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, oddać do potrawy, zagotować)
    Produkt zawiera: proteiny do 40%, błonnik do 30%, substancje śluzowe do 20%, olej do 10%


  3. #3
    Agnese24
    Mamuśka
    kurbielka, dobra robota. Ja ze swojej strony mogę dodać, że już po kilku dniach jest efekt w posatci sluzu (u mnie był po 4 dniach).
    A i len można spożywac na ciepło (ważne żeby zaczął się ślimaczyć) i zimno. Jak kto woli.


  4. #4
    pipi
    Administrator
    super pomysł


  5. #5
    iVeczka
    Mamuśka
    glut zakupiony i juz pierwsza dawka wypita..
    czekam na efekciory w postaci znakomitego sluzu


  6. #6
    kurbielka
    Olimp
    Agnese24, ja podałam sposób inny niż zwykle, bo nie każdy jest tak dzielny jak Ty

    chciałam też napomknąć, że mój mąż już dwa razy sobie zapodał, bo ja nie zjadłam a zalałam więc żeby się nie zmarnowało... muszę się go zapytać jaki ma śluz

    iVeczka, trzymam kciuki za efekty


  7. #7
    iVeczka
    Mamuśka
    Cytat kurbielka :
    trzymam kciuki za efekty
    bede informowała o zmianach


  8. #8
    indygo.m
    Olimp
    kurbielka, ja robilam len z jogurtem i bananem i smakowal mi straszliwie..
    ..normalnie sie zapychalam....



    ...słyszałam że są różne grubości lny...bardziej mielony i mniej, ale
    sama tego nie sprawdziłam...

    [ Dodano: Czw Lip 19, 2007 18:27 ]
    Cytat kurbielka :
    chciałam też napomknąć, że mój mąż już dwa razy sobie zapodał, bo ja nie zjadłam a zalałam więc żeby się nie zmarnowało... muszę się go zapytać jaki ma śluz
    Buhahahaha....


  9. #9
    @śka
    Domownik
    A mi jakoś ten glut nie przeszkadza...
    Mam za to problem z połykaniem tabletek ale na gluty połykam nawet te największe


  10. #10
    Agnese24
    Mamuśka
    Cytat kurbielka :
    chciałam też napomknąć, że mój mąż już dwa razy sobie zapodał
    skoro podbiera to mu smakuje
    iVeczka, kciukaski za efekcik.


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu