Zamknięty Temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Sprawdzone przepisy na świąteczne dania

  1. #1
    lunarsa
    Znawca Forum

    Sprawdzone przepisy na świąteczne dania

    Advertisement



    Jako, że w tym roku po raz pierwszy będę przygotowywała wigilię i świąteczny obiadek (wcześniej to albo do rodzicó, albo do teściów, albo wałówka z obu domów itp,), mam prośbę... napiszcie przepisy na swoje hitowe dania, lub tradycyjne w waszych domach, bo ja mam mętlik co zrobić i jak, żeby się nie napracować za dużo, bo z czasem u mnie krucho...a chciałabym mężowi sprawić przyjemność i zrobić dobrą kolację wigilijną

    Napiszcie też co u was się jada na wigilię, może zrobimy jakąś listę potraw czy coś takiego..?

    u nas tradycyjnie karpik smażony, barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa i buraki ćwikłowe, ciast się u nas nie robiło, bo nikt nie umiał , tak samo drobnych ciasteczek (mama zawsze szła na łątwiznę i zamawiała w cukierni, a ja chciałabym zrobić, choć kilka rodzajów), co jeszcze... śledzik w occie i śmietanie, ryba po grecku.




  2. #2
    Inka
    Mamuśka
    Jeszcze pierogi z grzybami, kapusta z grochem, makaron z makiem, zupa grzybowa...


  3. #3
    jbielu
    Stały Bywalec
    a ja w tym roku wyjatkowo do rodzicow i nie musze gotowac

    ale ostatnie 4 wigilie robilamu siebie w domu. u mnie zawsze standardzik: pierogi z kapusta i grzybami, barszczyk czerwony z uszkami, rybka (z grilla, smazona, w oleju z cebulka i w zalewie occtowej), kapusta kiszona z marchewka (obowiazkowo bo M uwielbia do ryby). makowki.
    z ciast piernik lub pierniczki, ostatnio ciasteczka cynamonowe, sernik wiedenski.


  4. #4
    lunarsa
    Znawca Forum
    jbielu, kochana a zapodasz przepisik an te ciasteczka cynamonowe? bo brzmią smakowicie :P

    potrzebuję sprawdzony przepis na barszcz, nigdy nie robiłam a z papierka to obciach

    i na pierogi - ciasto...plissss

    doszłam do wniosku, że ja to umiem eksperymantowac i robić takie nowoczesne potrtawy, ale z tradycją jestem na bakier


  5. #5
    Olcia
    Częsty User
    lunarsa, polecam mocno koncentrat barszczu z Krakusa - taka mała buteleczka jak z bobofruitow...
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się to to na dole, i dodajesz to do wywaru z mięsa lub do rosołu trzeba uważać bo jest przyprawiony dobrze... i naprawdę smakuje bosko!!!!! nie zawiedziesz się!!! sprobuj sobie teraz na obiad przed swietami zeby sie upewnic...

    moj maz gotuje z ziemniakami i mięsem (od schabu lub szynki) tak na obiad zwykly... a na świeta to oczywiscie uszka lub fasola


  6. #6
    kasiulek33
    Olimp
    U nas karpia nie ma bo nikt nie lubi, ale s sledzie w occie, sledzie w smietanie oraz ryba po grecku , barszcz czerwony , salatka kartoflana , bigos , pierogi z grzybami, krokiety , oraz cukinia zapiekana z pieczarkami ( Danie obowiazkowe mojego syna )


  7. #7
    nana
    Częsty User
    Lunarsa, ja ciasto na pierogi robię tak: wysypuję mąkę do miski, dolewam wrzącą wodę, dodaję trochę soli i trochę oleju. Wszystko na oko. Potem zagniatam. To ciasto stosuję do wszystkich pierogów. Tylko zmieniam farsz. Jest baaardzo delikatne.


  8. #8
    egafokus
    Mamuśka
    Cytat kasiulek33 :
    salatka kartoflana
    a jak się ją robi bo ja kiedyś jadłam a nie umiem???????


  9. #9
    jbielu
    Stały Bywalec
    Cytat lunarsa :
    jbielu, kochana a zapodasz przepisik an te ciasteczka cynamonowe? bo brzmią smakowicie :P


    cynamonki:

    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny (ja daje margaryne Kasie)
    szklanka cukru pudru
    2 żółtka
    1 białko
    1,5 łyżeczki cynamonu

    przesiac make, dodac zoltka, maslo/margaryne, cukier puder i cynamon i zagniesc ciasto.
    zawinac w folie i schlodzic w lodowce (ok 30 min). rozwalkowac na grubosc 3-4 mm i foremkami wykrawac ciasteczka. psparowac roztrzepanym bialkiem. mozna z wiechrzu posypac posiekanymi migdalami wymiesznymi z cukrem.
    piec w piekarniku na zloty kolor (piekarnik 200 stopni, piec ok 15 min).

    bardzo proste

    co do barszczu to tez czesto korzystam z koncetratu Karkusa, ale staram sie sama robic czyli gotuje buraki, ja wyjdzie za blady, a jest to mozliwe bo buraki juz nie swieze to dodaje koncemtratu, do tego doprawiac vegeta, piprzem, dodaje troszke kwasku cytrynowego albo octu winnego i troche cukru.

    a ciasto na pierogi:
    0,5 kg maki, jajko, sol, ciepla woda

    ja tez w kuchni polskiej jestem slaba, u mnie to czesto cos wloskiego, meksykanskiego


  10. #10
    lunarsa
    Znawca Forum
    Olcia, nana, jbielu,
    dziękuję wszystkim za przepisy...jak tylko łapka mi wyzdrwoieje to zrobię pirogi..a może w sobotę małża zaognię do zagniatania ciasta

    barszczyk też wypróbuję... a można np do tego koncentratu dać coś w stylu wywaru z wędzonki? bo ja wueliebiam... tylko czy nie będzie to za bardzo przegięcie smakowe

    jbielu, cynamonki tez niedługo zrobię, bo słodkie za mną chodzi, a co sobie kupię ciasteczka czy herbatniki to prawei zawsze zawierają mleko


Zamknięty Temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu