+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Alergia pokarmowa

  1. #1
    pipi
    Administrator

    Arrow Alergia pokarmowa

    Advertisement



    Alergia pokarmowa





    Alergia pokarmowa czyli inaczej nadwrażliwość pokarmowa to w ostatnich czasach jeden z częstszych problemów zdrowotnych z jakim borykają się ludzie .
    Choroba ta oznacza , że układ odpornościowy organizmu człowieka w nieprawidłowy sposób odpowiada na przyjęcie pokarmu , który powszechnie uważa się za nieszkodliwy .

    Reakcji alergicznej możemy spodziewać się już po kilku minutach bądź po kilku godzinach od jego spożycia .

    Każdy pokarm zjadany przez człowieka czy też dodany do niego związek może stać się przyczyną alergii . Obecnie do żywności sprzedawanej w sklepach dodawane jest mnóstwo „ulepszaczy „ , które zwiększają tym samym ryzyko powstania reakcji alergicznej .


    Alergia pokarmowa najczęściej obserwowana jest u niemowląt i małych dzieci przez wzgląd na ich słabo rozwinięty układ odpornościowy oraz pokarmowy . Najczęstszą przyczyną występowania reakcji alergicznej staje się u nich mleko, soja, pszenica , jajka, orzechy ziemne czy owoce morza.

    Mamy do czynienia z dwoma rodzajami nadwrażliwości pokarmowej , które należy rozróżnić .
    Jest to właśnie alergia czyli uczulenie na niektóre produkty żywnościowe oraz nietolerancja pokarmowa.

    Ta druga nie wiąże się z odpowiedzią układu immunologicznego .
    Istnieją dwa typy produktów powodujących nietolerancję pokarmową . Po pierwsze te zawierające histaminę lub te , których składniki mają działanie do niej zbliżone jak np. dopamina , seronina , tyramina (przykładowe produkty – pomidory , czekolada , ser, truskawki ) .
    To także te produkty, które bezpośrednio działając na komórki organizmu człowieka doprowadzają do wydzielania histaminy (przykładowe produkty – czekolada , szpinak, jajka, pomarańcze, owoce morza.)


    Wpływ na nietolerancję pokarmową , ma również cała masa składników dodawanych do żywności . Powodować jej objawy mogą m.in.

    -substancje konserwujące (przeczytasz na opakowaniu jako : E 220-227, E 249-252, E 210-219 )
    -mające na celu poprawić smak żywności ( mentol,eugenol, wanilia, cynamon , glutaminiany E 550-553 )
    -przeciwutleniacze ( butyl-hydroksyanizol AE 321)
    -barwniki ( tetrazyna E 102, barwnik pomarańczowy S E 110, barwnik czarny BN E151, azorubina E 122, amarant E 123, erytrozyna E 127, )


    Objawy

    Objawy nietolerancji jak i alergii pokarmowej są do siebie bardzo zbliżone a obejmować mogą :

    • skórę – wystąpienie pokrzywki , wysypki , swędzenia , obrzęku,
    • układ pokarmowy – bóle brzucha , nudności , wymioty , biegunki, obrzęk warg
    • układ oddechowy - występowanie kataru , zapalenia spojówek, , duszności , obrzęku krtani, kaszlu , odczucia drapanie w gardle, ataku astmy.

    Wymienione reakcje są objawami podstawowymi .
    W przypadku alergii pokarmowej spotykamy się także z :

    -reakcjami neurologicznymi czyli nadmierną ruchliwością , rozdrażnieniem , bólami głowy, migreną , zaburzeniami snu

    -reakcjami ogólnymi – wstrząsem anafilaktycznym - bardzo rzadka lecz spotykana reakcja na zjedzenie produktu z zawartością uczulającej człowieka substancji , stanowiąca zagrożenie życia , wymagająca niezwłocznego kontaktu z lekarzem .


    Objawami alergii mogą być także reakcje takie jak nadmierne pocenie się , uczucie zmęczenia ,podwyższona temperatura , zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, bóle stawów, obrzęki oraz moczenie nocne .


    Metody zapobiegania oraz leczenia alergii pokarmowej

    Najlepsze skutki w leczeniu tej odmiany alergii przynosi stosowanie tzw. diety eliminacyjnej.
    Należy po prostu wyeliminować lub przynajmniej w dużym stopniu unikać pokarmów, które wywołują u nas powstawanie reakcji alergicznej .

    Najważniejsze jednak jest poznanie wroga czyli w tym wypadku substancji , która powoduje uczulenie – nierzadko jest to trudne gdyż reakcję alergiczną wywoływać może nie jeden a kilka składników.


    Jeżeli zauważasz, że po spożyciu jakiegoś pokarmu pojawiają się wymienione reakcje uczuleniowe – nawet te łagodniejsze – nie bagatelizuj tego i czym prędzej udaj się do lekarza alergologa .

    Lekarz przeprowadzi diagnostykę w kierunku alergii , która zwykle opiera się na wywiadzie, testach skórnych oraz prowokacji doustnej .
    Prowokacja doustna polega na zjedzeniu produktu lub placebo w formie kapsułki, kiedy to ani pacjent ani lekarz nie znają jej zawartości .


    Stosowanie diety (ustalonej przez lekarza ) podparte zostaje czasem lekami np. antyhistaminowymi .






    pipi (KM)



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 09-16-2010 o 21:15

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu