Zaproszone osoby: 1
Imię: Aneta Pomógł: 97 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 630 Skąd: z wykopalisk
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 00:40 Pierwsze objawy ciąży
Jak rozpoznać ciążę, skąd mamy wiedzieć, że właśnie teraz rodzi się w nas nowe życie? Podane niżej objawy ciąży występują we wczesnej ciąży, a więc do około 14-16 tygodnia. Pierwsze objawy ciąży u niektórych kobiet występują już w drugim tygodniu od zapłodnienia!
** Jednym z pierwszych objawów jest oczywiście (chociaż nie zawsze) zatrzymanie miesiączki. Jeśli okres spóźnia się już kilka dni, a żadne środki antykoncepcyjne nie były stosowane, można zacząć podejrzewać ciążę. Nie panikuj! Brak miesiączki nie musi oznaczać ciąży. Okres spóźnia się z wielu różnych powodów, takich jak stres, przemęczenie, choroby....
** Około ósmego tygodnia piersi stają się bardziej wrażliwe, bolesne, staję się także pełniejsze, a dookoła brodawek powstają niewielkie guzki, które są ujściami gruczołów łojowych. W tym okresie macica jest już powiększona mniej więcej do rozmiaru pomarańczy. Dziecko, które w niej już „zamieszkało” ma ok. 4,5 cm!
** Na początku ciąży zmieniają się też narządy płciowe, stają się sine i „rozpulchnione”. Jeżeli nastąpiło zapłodnienie, to temperatura ciała w czasie spodziewanego terminu miesiączki zwiększa się o jakieś 6-10 kresek.
** U niektórych kobiet w pierwszych tygodniach ciąży pojawiają się przebarwienia skórne – na wargach sromowych, brodawkach, linii biegnącej od pępka do spojenia łonowego, mogą pojawić się także przebarwienia na twarzy.
** Bardzo charakterystycznym objawem ciąży są też poranne nudności, a nawet wymioty, które ustępują po 14, 16 tygodniach, a rozpoczynają się już ok. 2 tygodniq od zapłodnienia. Może pojawić się także nadmierne wydzielanie śliny, a wiele kobiet skarży się także na nieprzyjemne zaparcia
** W czasie pierwszych tygodni ciąży możesz czuć się rozdrażniona, a nastrój zmienia się z minuty na minutę. Możesz też odczuwać zwiększoną wrażliwość czuciową - lekkie uderzenie, czy zadrapanie boli bardziej niż zwykle.
** Większość ciężarnych odczuwa duże zmęczenie, potrzebują też dużo więcej niż zwykle snu w czasie pierwszych tygodni ciąży.
** Najpewniejszym sprawdzianem, czy jest się w ciąży jest badanie ginekologiczne, jednak ono nie może wykluczyć, lub potwierdzić ciążę w jej wczesnym okresie. Dlatego warto jest zrobić test ciążowy, który można kupić w aptece za ok. 10 zł. Jednak one nie zawsze dają prawdziwy wynik! Ich zaletą jest to, iż mogą wykryć ciążę niedługo po zapłodnieniu. Można także wybrać się na pewniejszy test do laboratorium – krwi, lub moczu.
** Do pewnych objawów ciąży można zaliczyć:
- Obecność płodu wykrywalna przez USG ( 4-6 tydzień )
- Wyczucie ruchów płodu ( po 16 tygodniu od zapłodnienia )
- Wykrycie czynności serca płodu ( 10 - 20 tydzień )
Jeśli odczuwasz wyżej wymienione pierwsze objawy ciąży, jak najszybciej wybierz się do ginekologa.
Gratuluję!!
Ostatnio zmieniony przez pipi Nie Lut 01, 2009 11:59, w całości zmieniany 3 razy
Moje objawy ( od 4 tc do chwili obecnej 12 tc ) to:
- brak miesiączki, ale bóle miesiączkowe były jak najbardziej odczuwalne, zaczęły się przed terminem miesiączki i trwały do 7-8 tc
- ból i powiększenie piersi
- częste parcie na pęcherz
- zaparcia
- senność, płaczliwość, rozdrażnienie, poczucie "choroby" - zmęczenie, osłabienie, podwyższona temperatura
- wieczorne nudności, niechęć do niektórych potraw, zapachów
- bóle głowy, wieczorne, silne, migrenowe
Witajcie :)
Moje pierwsze objawy do momentu spodziewanej miesiączki:
- bóle brzucha jakbym się narobiła dzień wcześniej brzuszków;
- kłucie w jajnikach - raz jeden raz długi - ale bardzo krótko;
- bolące piersi, ale po bokach, zwiększone gruczoły;
a potem... czyli teraz :)
- zatrzymanie miesiączki;
- zgaga;
- zwiększony apetyt;
- spanko :))
Pozdrawiam Was cieplutko
Moje pierwsze objawy to:
- od poczatku bolące bardzo piersi, szczególnie po bokach...
- jeszcze przed @.... ból podbrzusza, jak na owu
- starszny jadłowstręt
- uczucie zmulenia - nie do zniesienia
- spanko..... po południami i wczesnie spac chodziłam
- bardzo wrazliwa na zapachy
ja miałam typowe objawy na @
dopiero po terminie mi się "ukazały"
ból piersi,
sennośc i jeszcze raz sennośc,
metaliczny smak w ustach,
zmiana smaku i wstręt do moich jogurtów - zjadanych codziennie
mdłości, ale po południu
po terminie @
- ból jajniczka , tego z którego byla owu
- ból piersi po bokach
- wymiotki , mdłości ,
- odrzucenie do kawy , słodyczy ,
- wrażliwość psychiczna totalnie zwiększona
i wiele wiele innych
aha no i ,, rosnący brzuch i kopniaki we wszystkie jego możliwe miejsca a także pęcherz i szyjkę hihihi
U mnie na kilka dni przed spodziewaną @
- ból jak na @ tak ok.7dni
- Lekkie pobolewanie piersi
- wrażliwoś sutków
- bardzo zimne stopy, które zawsze bywały wręcz gorące (sprawy krążeniowe)
- awersja na słodkie, które bardzo lubiłam.
Moim pierwszym objawem ciąży była podwyższona temperatura, dłuższa druga faza i bolące piersi.
Bardzo mi się tęskni za tymi objawami
Czy jesteś w ciąży?
Wczesne objawy ciąży możemy podzielić na trzy grupy: możliwe, prawdopodobne, pewne. Zapoznanie się z poniższymi informacjami pozwoli na dokładniejsze rozpoznanie objawów, a co za tym idzie – ich trafniejszą ocenę.
OBJAWY MOŻLIWE
sugerują, że do poczęcia doszło, nie są jednak pewne, ponieważ mogą towarzyszyć wielu schorzeniom i świadczą jedynie o możliwości ciąży. W większości są to subiektywne odczucia, które dotyczą jedynie części ciężarnych. Niektóre łatwo pomylić z objawami zbliżającej się miesiączki. Do najczęstszych objawów z tej grupy należą:
Nudności i/lub wymioty:
pojawiają zwykle ok. 2.-8. tygodnia od zapłodnienia;
mogą pojawiać się o każdej porze dnia;
podobne objawy wywołują też zatrucia i niektóre infekcje.
Częste oddawanie moczu (także konieczność wstawania do toalety w nocy, choć wcześniej takiej potrzeby nie odczuwałaś):
ok. 6.-8. tygodnia od zapłodnienia;
może być wynikiem infekcji układu moczowego, skutkiem ubocznym niektórych leków, występować w przebiegu cukrzycy.
Wzmożony apetyt, zmiany łaknienia; „zachcianki” lub niechęć do pewnych produktów, zgaga, zaparcia, zawroty głowy:
pojawiają się w pierwszych 12 tygodniach ciąży;
mogą wynikać też z nieprawidłowej diety, stresu, zaburzeń w pracy układu pokarmowego, infekcji i wielu innych schorzeń.
Obrzmienie, mrowienie, tkliwość, swędzenie, pełność piersi, na piersiach mogą pojawiać się wyraźne naczynia krwionośne w postaci niebieskawych linii:
zwykle pojawia się w pierwszym trymestrze;
może być spowodowane zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
OBJAWY PRAWDOPODOBNE
zazwyczaj świadczą o ciąży, jednak ich występowanie nie daje pewności, że do poczęcia rzeczywiście doszło. Mogą również występować w przebiegu niektórych schorzeń. Do najczęstszych objawów tego typu należą:
Brak miesiączki:
to zwykle pierwszy objaw sugerujący, że kobieta jest w ciąży;
występuje zwykle przez całą ciążę (niekiedy w pierwszym trymestrze występują jeszcze podobne do miesiączkowych krwawienia);
może też towarzyszyć zaburzeniom hormonalnym, nadmiernemu wychudzeniu, w okresie laktacji;
opóźnić miesiączkę może podróż, stres lub przemęczenie.
Zmiana zabarwienia błony śluzowej pochwy (przekrwienie):
pierwszy trymestr;
może towarzyszyć zbliżającej się miesiączce.
Zaciemnienie obszaru wokół sutka (aureoli):
pierwszy trymestr;
może towarzyszyć zaburzeniom hormonalnym lub być pozostałością poprzedniej ciąży.
Pojawienie się ciemnej linii od wzgórka łonowego do pępka:
4.-5. miesiąc ciąży;
może być wynikiem zaburzeń hormonalnych lub pozostałością poprzedniej ciąży.
OBJAWY PEWNE
są pewnym dowodem tego, że doszło do zapłodnienia, a w twoim ciele rozwija się dziecko. Nie mogą być spowodowane inną przyczyną niż ciąża. Poza jednym (ruchami) nie są to objawy subiektywne, można je stwierdzić jedynie w badaniu lekarskim:
Wizualizacja pęcherzyka płodowego lub embrionu w badaniu USG:
4.-6. tydzień po zapłodnieniu.
Czynność serca płodu:
10.-20. tydzień ciąży (w zależności od aparatu, jakim się ową czynność bada).
Ruchy płodu wyczuwalne poprzez powłoki brzuszne:
po 16. tygodniu ciąży.
Zrób test
Jeśli przypuszczasz, że do poczęcia mogło dojść w danym cyklu, po terminie spodziewanej miesiączki możesz wykonać domowy test ciążowy dostępny w aptece bez recepty. Możesz też zdecydować się na test laboratoryjny z moczu (czułość podobna jak w testach domowych) lub wykonać najczulszy test z krwi (również w laboratorium). Pamiętaj jednak, że test ciążowy ma jedynie znaczenie pomocnicze i pozytywny wynik powinien skłonić cię do jak najszybszej wizyty u ginekologa. Testy ciążowe z moczu nie dają wiedzy o tym, czy zarodek rozwija się prawidłowo. Istnieje również pewien odsetek testów fałszywie negatywnych (ujemny wynik mimo ciąży) oraz fałszywie pozytywnych (test pozytywny, gdy ciąży brak – ten odsetek jest znacznie mniejszy).
Wszystkie testy opierają się na wykrywaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej (hCG), którą produkuje rozwijający się trofoblast. Hormon ten obecny jest we krwi i wydalany jest z moczem ciężarnej. Jego stężenie rośnie od momentu zagnieżdżenia się zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy.
Wybierz spośród następujących testów:
Domowy test ciążowy dostępny w aptece bez recepty. Wykrywa hCG w próbce moczu. Testy te mają różną czułość, choć zwykle możliwe jest wykrycie ciąży już dzień po terminie spodziewanej miesiączki (ok. 14 dni po zapłodnieniu; są też testy wykrywające ciążę już w tydzień po zapłodnieniu). Możesz wybrać test płytkowy (kilka kropel moczu umieszczasz pipetką w specjalnym okienku w płytce testu) lub strumieniowy (test wyglądający jak flamaster umieszczasz w strumieniu moczu podczas mikcji, czyli opróżniania pęcherza). Obecnie większość dostępnych na naszym rynku testów możesz wykonać o każdej porze dnia (choć poranna próbka moczu będzie zawierać najwyższe stężenie hormonu i właśnie ją warto wykorzystać).
Najważniejszą zasadą, by prawidłowo wykonać test, jest dokładne zapoznanie się z dołączoną instrukcją i jej ścisłe przestrzeganie. Znajdziesz w niej m.in. informacje:
ile dni od prawdopodobnego zapłodnienia lub opóźniającej się miesiączki wykonać test,
jaką ilość moczu zbadać,
o jakiej porze dnia go wykonać,
po jakim czasie odczytać wynik.
Jeśli wynik testu jest pozytywny, zgłoś się jak najszybciej do ginekologa, by go potwierdzić. Jeśli wynik testu jest negatywny, a miesiączka nadal się opóźnia, również należy zgłosić się do lekarza, by ustalić przyczynę opóźniającej się miesiączki. Mimo że testy o dużej czułości pozwalają wykryć ciążę jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki, lekarze odradzają tak wczesne ich wykonywanie. Co najmniej 50% ciąż ulega bowiem samoistnemu poronieniu w tym czasie.
Laboratoryjny test z moczu. Działa podobnie jak domowy i daje wyniki o podobnym prawdopodobieństwie. Wykrywa ciążę 7-10 dni po zapłodnieniu. Bada się ranną próbkę moczu, a wynik uzyskuje po kilku godzinach.
Laboratoryjny test z krwi. Jest najczulszy i najpewniejszy. Wykrywa ciążę 7 dni po zapłodnieniu. Ma on ogromną przewagę nad testami z moczu, gdyż monitorowana na jego podstawie dynamika wzrostu gonadotropiny kosmówkowej mówi wiele o rozwoju zarodka na wczesnym stadium ciąży. Pomaga też w zdiagnozowaniu ciąży pozamacicznej oraz innych nieprawidłowości w przebiegu wczesnej ciąży.
Pamiętaj!
Niezależnie od tego, jaki test wybierzesz, nie zastąpi on konsultacji z lekarzem. Dopiero po dokładnym badaniu ginekologicznym – ewentualnie uzupełnionym o badanie USG – lekarz może stwierdzić ciążę i sprawdzić, czy rozwija się ona prawidłowo.
Ostatnio zmieniony przez Lauretta Nie Mar 11, 2007 00:22, w całości zmieniany 1 raz
REGGIO [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 01:30
od dnia po zapodnieniu :
mrowienie w sutkach i ich wrażliwość (samych sutek)
z czasem doszedl ból piersi (od pach do sutek) mocny
I od 7 dnia po owulacji (od widocznego u mnie na wykresie tempek skoku implantacyjnego - to tex istotny symptom) dużo białego śluzu.
Pozytywny test - około 22-23 wieczorem - 11 dnia po owulce (zaraz po stabilizaci tempki na wyxszym poziomie).
U mnie jezeli chodzi o bojawy ciazy to bardzo nie mialam zadnych. Zawsze myslalam ze jak bede w ciazy to bede miala mnostwo objawow. Ok 6 dni po owu pojawilo sie 3-dniowe palmienie (ale juz kiedys mi sie takie zdarzalo wiec myslalam odwrotnie ze sie nie udalo), piersi bolaly tak jak przed @ tylko moze zaczely bolec troszke pozniej bo zawsze bolaly od razu po owu. A poza tym nic. No moze bialy sluz ale tez mialam go przed @. Dopiero pozniej zaczely sie mdlosci ktore trwaly od 7 do ok. 12 tygodnia ciazy
Ja od 7dpo mam ból piersi - zarówno po bokach jak i na dole przy dotyku i schodzeniu ze schodów, poza tym lekki ból podbrzusza jak przed @ a poza tym na razie nic.
Nie jesem pewna ale wczoraj wieczorem mni trochę zmuliło - nie wiem czy to od ciąży czy tak po prostu.
A, no i dużo śluzu.
Moim pierwszym objawem było potworne zmęczenie i senność i to jeszcze zanim wpadłam na to, żeby zrobić test ciążowy. Później dopiero nudności - od około 8 tygodnia ciąży. Piersi mi się zdecydowanie powiększyły i zmieniły, ale nie są bolesne. A poza tym przez cały drugi miesiąc męczyły mnie wzdęcia
ja chyba potwierdzam zasadę - brak objawów najlepszym objawem..
Dopiero gdy się dowiedziałam, że ktoś już rośnie to zaczełam interpretować jakieś tam znaki:
- 7 dpo - rzeczywiście spadła lekko temp (możliwa implantacja)
- 11 dpo - silne skurcze, bóle brzucha, ale byłam w pracy, wzięłam Apap i nie myślałam o tym
- 13 dpo wieczorem - tylko plamienie zamiast okresu
- i dopiero 16 dpo - pierwsze II krechy
Cycki bolały raczej jak na @, śluzu zero (może przed nadżerkę). I nic więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum