Dołącz do społeczności obecnych i przyszłych mam.
Załóż darmowe konto i poczuj się jak w domu! ZAREJESTRUJ SIĘ!

Użytkownicy · Grupy · Galeria zdjęć · Statystyki · Czat · Plotki · · Rejestracja · FAQ · Szukaj · Profil · Prywatne  wiadomości · Zaloguj ·

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje badanie HSG
Autor Wiadomość
Polska Mama
Mama Dobra Rada

Na początek sprawdz to:

kurbielka
Olimp Forum
Haniutkowa mama :-)

Zaproszone osoby: 1
Imię: Asik
  Wysłany: Pią Lut 16, 2007 14:03   Moje badanie HSG

Witam,
agad specjalnie dla Ciebie i innych, których to czeka postaram się opisać jak najdokładniej jak wygląda cały proces tego badania.

Rano zgłosiłam się na izbę przyjęć, zwyczajowy wywiad do karty, czyli jaka waga ciała, ciśnienie, temperatura, przebyte choroby itp., kogo zawiadomić w razie draki itp.
Potem zaprowadzono mnie na oddział. Tam pięlęgniarka wpisała mnie do książki przyjęć, podobne pytania, kazała czekać na lekarza mającego dyżur na oddziale.
Przyszedł lekarz, kolejny wywiad, rozpoznanie jednostki chorobowej (w moim wypadku to sterilitas primaria czyli niepłodność pierwotna), przebyte badania, przyjmowane leki itp.
Potem zbadał mnie ginekologicznie i pobrał materiał na posiew z pochwy.
Potem zaprowadził na salę i kazał czekać aż przyjdzie po mnie pielęgniarka.
Przyszła pielęgniarka, wzięła mnie do dyżurki i założyła wenflon. Powiedziała, że za pół godziny przyjdzie mój lekarz i pojedziemy na badanie.
Po 20 minutach przyszła po mnie pielęgniarka, kazała się wysikać, wzięłyśmy wózek i pojechałyśmy do pracowni rtg.
Położyłam się na łóżku, mój gin zaczął zakładać wzierniki a pielęgniarka zapytała ile ważę i wstrzyknęła środek znieczulający.
W tym czasie gin umył i zdezynfekował łono i pochwę i założył takie coś na szyjkę.
Czekałam aż zacznie mi się kręcić w głowie no i kiedy zacznie wreszcie boleć. Po chwili poczułam delikatną falę ciepła i troszkę zakręciło mi się w głowie. Zaczęłam żartować z pielęgniarką, że teraz już kompletnie nie rozumiem o co narkomani robią tyle krzyku ;-)
W tym czasie lekarz radiolog ustawił aparat (na takim ramieniu kawałek metalowej puszki ustawia nad łóżkiem na odpowiedniej wysokości i w odpowiednim położeniu).
Gin wprowadził kontrast. Nie czułam absolutnie nic, cały czas gadałyśmy sobie w najlepsze z pielęgniarką.
Gin kazał mi ściągnąć nogi z samolotu i podciągnąć się troszkę do góry na łóżku. Poduszkę przesuwała pani doktor radiolog, mi pomagała pielęgniarka, a gin przytrzymywał całe ustrojstwo między moimi nogami, żeby nic się nie stało.
Potem kazali wstrzymać oddech... pstryknęło... można oddychać... gin ściąnął wzierniki i inne i było po badaniu. Mój gin stwierdził, że wszystko się ładnie rozlało i nie ma potrzeby robienia zdjęć z innego ujęcia. Jeśli jest taka potrzeba, zmieniają pozycję aparatu i robią jeszcze jedno zdjęcie.
Pielęgniarka dała mi ligninę między nogi i pomogła zejść z łóżka na wózek. Dopiero jak wstałam z łóżka poczułam, że kręci mi się trochę w głowie.
Zawiozła mnie na górę, położyła do łóżka, przykryła kocem i kazała się zdrzemnąć.
Po 1,5 godziny zawołali mnie do lekarza, który mnie przyjmował. Lekarz wypisał mi zwolnienie z pracy, wypis ze szpitala, podpisałam, podziękowałam i tyle go widziałam.
Zeszłam na izbę przyjęć, ubrałam się, wyszłam i z mężem poszłam na zakupy na obiad.

Naprawdę nie ma się czego bać. Przysięgam nie bolało mnie absolutnie nic, naprawdę nic nie czułam. Bardziej bolało przy histeroskopii, ale to też nie był ból którego należy się bać. Dziewczyna, która leżała ze mną na sali po laparoskopii, miała wcześniej również i HSC i HSG i również bardziej odczuła HSC niż HSG.

Mam nadzieję, że w miarę dokładnie opisałam przebieg badania.

Pozdrawiam i życzę równie dobrych wyników jak moje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez pipi Czw Sty 15, 2009 22:35, w całości zmieniany 2 razy  

agad
Olimp Forum
trzeba wierzyć :)

Imię: Agnieszka
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 14:08   

kochana jesteś Kurbielko takie szczegóły

to ja teraz pytam 8-)

czy brać ze sobą jakieś badania jakie miałam robione, bo jak mówisz że onu tak szczegółowo pytają to ja w tych nerwach mogę zapomnieć :oops:

[ Dodano: Pią Lut 16, 2007 ]
rozumiem ze przyjmował cię lekarz który cie prowadzi??? i to on postawił taka diagnozę

ciekawe jak to bedzie u mnie, co za lekarz będzie

czy potem jak już sie przebudziałas to to zneiczulenie rzeczywiście tak zeszło ze mogłas juz na zakupy isc???

i własnie jak z tym zwolnieniem do roboty, rozumiem że oni dali ci na ten jeden dzien tak? czy na jakiś jeszcze potem po badaniu?

kurbielka
Olimp Forum

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 14:19   

agad napisał/a:
czy brać ze sobą jakieś badania jakie miałam robione,

nie trzeba, pytali tylko czy jakieś badania były ostatnio, powiedziałam że hormony i tyle.

agad napisał/a:
rozumiem ze przyjmował cię lekarz który cie prowadzi??? i to on postawił taka diagnozę

nie, przyjmował mnie lekarz z tamtego oddziału, zapytał w jakim celu to badanie, powiedziałam że próbuję zajść w ciążę. Zapytał jak długo, powiedziałam że ponad rok. Zapisał to wszystko i wpisał "sterilitas primaria". Nie zdziwiłam się, bo to samo wpisał mój gin, jak wypisywał mi wynik badania HSC. A jakieś rozpoznanie musi wpisać w karcie szpitalnej.

agad napisał/a:
czy potem jak już sie przebudziałas to to zneiczulenie rzeczywiście tak zeszło ze mogłas juz na zakupy isc???

tak, wzięłam męża pod pachę i poszliśmy sobie spacerkiem na ryneczek. Byłam troszeczkę oszołomiona, ale to wszystko.

agad napisał/a:
jak z tym zwolnieniem do roboty

dotałam zwolnienie na 2 dni, w tym 1 dzień pobyt w szpitalu. Sam zaproponował dwa dni. Pomyślałam, że potem w razie czego lekarz też będzie miał podstawę od wypisywania długiego zwolnienia w czasie ciąży. Zawsze będzie znak, że to może być ciąża zagrożona.

agad
Olimp Forum

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 14:22   

aha no to już chyba wszystko wiem :oops:
dziękuję ci słonko

jakby coś to jeszcze tu napiszę co i jak :-D

kurbielka
Olimp Forum

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 14:28   

Nie ma sprawy kochana, dołożyłam też punkcika żeby ta 13 Cię nie prześladowała :mrgreen: :mrgreen:

Trzymam kciuki, napewno będzie dobrze :mrgreen:

Agulineks
Znawca Forum

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 16:57   

witam po mojm znieczuleniu na HSG a dali mi potrojna dawke na drugi dzien czulam a lazilam jak pijana hahaha
a badanie bolalo jak choleraaaaa

Natka
Nowicjusz Forum

Wysłany: Nie Lut 18, 2007 11:24   

Witam
Moje HSG, tez nie należało do łatwych, ale z perspektywy czasu powiem, że dało sie wytrzymać i było warto.
Ale mnie bolało, bo jeden z jajowodów udrożnił się dopiero podczas badania.

agad
Olimp Forum

Wysłany: Nie Lut 18, 2007 20:47   

rany dziewczyny

niepotrzebnie chyba tu weszlam i czytam - ja opiszę jutro jak mi poszło :roll: jeśli przeżyję :-| trzymajcie kciuki proszę

boję sie bardzo idę teraz torbę sobie pakować :oops:

[ Dodano: Nie Lut 18, 2007 ]
Kurbielko dziekuję za punkcik cmok cmok cmok

[ Dodano: Nie Lut 18, 2007 ]
Agulineks czy dostałaś zwolnienie na więcej dni??

Agulineks
Znawca Forum

Wysłany: Pon Lut 19, 2007 22:46   

agad, nie bo nie pracuje
Bol był co bede ukrywac myslalam ze mmnie rozrywaja od srodka jeden jajowód niedrozny
ale wiem ze pamietam ten bol do dzis to bez wachania poddalabym sie jeszcze raz jakby to bylo konieczne.
przeciez to wszystko robimy dla Dzidzi :mrgreen:

Ewa 74
Moderator

Imię: Ewa
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 23:06   

kurbielka, zatem nie było tak źle, rzekłabym fajnie, bo na rauszu

agad
Olimp Forum

Wysłany: Wto Lut 20, 2007 09:05   

ja po moim badaniu też mam przykre wspomnienie - okropność - bolało jak diabli, wynik mam dopiero dziś więc nie wiem jeszcze co i jak

piszesz Agulineks że robimy to dla dzidzi - taka jest prawda, ale dlaczego niektóre z nas muszą tyle przecierpieć gdy inne nawet nie wiedzą co to owulacja :roll: dlaczego trzeba tyle cierpieć, ja się do tego nie nadaję, za słaba jestem psychicznie i fizycznie

u mnie było trochę inaczej niż u Ciebie kurbielka, nie miałam znieczulenia dożylnie lecz jedynie zastrzyk w pupę, nie wiem czy on w ogóle cos dał :roll: sama musiałam maszerować po badaniu 4 piętra wyżej :roll: a ja się podniosłam to myslałam że zemdleję było mi starsznie niedobrze, no wiec kazali się położyc i przeczekać i tak lezałam z tyłkiem wystawionym :evil: dopiero jedna kobitka mnie trochę okryła :cry: ja nie byłam w stanie - było mi wszystko jedno :roll:

strasznie to przeszłam naprawdę, dziś idę po wynik oby był dobry bo drugi raz już czegoś takiego bym nie zniosła :-(

Agulineks
Znawca Forum

Wysłany: Wto Lut 20, 2007 09:18   

agad, wspolczuje Ci kochana mna to sie dobrze zajeli a lek dozylnie to tylko mi dal ze bylam jak nacpana a wszystko czulam
zawiezli mnie na 2 pietro na luzku przykryta i tak samoo zwiezli nawet jasia mi dali pod glowe z tego jestem zadowolona bo same zainstalowanie zelastwa juz bolalo

Ewa 74
Moderator

Wysłany: Wto Lut 20, 2007 09:35   

agad, napisz co i jak po odebraniu badań

agad
Olimp Forum

Wysłany: Wto Lut 20, 2007 09:44   

oj tak

dziewczynki, nawet mój mąż tak się zdenerwował że płakałam przez słuchawkę że się bałam czy bezpiecznie dojedzie po mnie

dam wam znać na pewno z domku, choć nie wiem czy się sama rozczytam w tych lekarskich wypiskach, do gina idę dopiero za tydzień, wcześniej nie mam jak

[ Dodano: Wto Lut 20, 2007 09:45 ]
na szczęście dziś już nie krwawię

bo wczoraj to nieźle ze mnie leciało, przestraszyłam się nie na żarty i bałam sie ze powinnam wziąć dwa dni urlopu

Cytat:
dwa dni urlopu :shock:

zwolnienia oczywiście miało być ;-)

dzięki ci Ewuś
już dzis jest lepiej

cmok cmok
Ostatnio zmieniony przez agad Wto Lut 20, 2007 09:58, w całości zmieniany 2 razy  

Ewa 74
Moderator

Wysłany: Wto Lut 20, 2007 09:49   

agad, odpoczywaj i się nie stresuj, ale i tak ci wspólczuję takich przeżyć

Tagi: hsg :: niepłodność

Odpowiedz do tematu