+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Przepisy na świąteczny stół-podzielmy się naszymi przepisami

  1. #1
    zośka
    Guest

    Arrow Przepisy na świąteczny stół-podzielmy się naszymi przepisami

    Advertisement



    Wiadmo, że w kazdym domu inna tradycja...

    Podzielmy sie nią

    Zapraszam do podawania przepisów na pyszne świąteczne potrawy



    Ostatnio edytowane przez AngelEyes ; 03-24-2010 o 12:07

  2. #2
    dziunka
    Olimp
    Witam.widze ze temat na czasie,bo Wilekanoc juz niedługo u nas śniadanie tradycyjne(choc nie mieszkam w kraju ale jedzonko zawsze polskie)

    jajeczka w całosci,w majonezie ze szczypiorkiem,rzodkiewka itp.
    rożne wędlinki
    sałatka jarzynowa, w tym roku zrbie jeszcze z makaronem,brokuami i fasolka szparagową(mniam)
    biała kiełbasa z chrzanem lub ćwikła z chrzanem
    czasami do popicia żurek
    babki różne;z kakao,paskowa,z rodzynkami
    sernik też


    nic narazie wiecej nie przychodzi mi na myśl,ale jak sobie przypomne to dopisze


  3. #3
    zośka
    Guest
    U nas na wielkanocnym stole oczywiście króluja jajka.Przeważnie na twardo, bo taxcie na miękko nie wychodza w duzych ilościach
    Oczywiście biała kiełbasa, przewaznie kupna niestety i szynki róznego rodzaju.A podstawa jest sos tatarski, który jemy do wszystkiego.Zdarzało sie, że tatko sam robił wedliny , ale teraz juz Mu sie nie chce.
    Z ciast sernik i mazurek makowo-kokosowy


  4. #4
    dodo0706
    Olimp
    U nas na wielkanoc zawsze podawany jest barszcz chrzanowy, który ubustwiam.

    - 50 dag kości
    - 25 dag włoszczyzny
    - 5 jaj
    - 5 łyżek uartego chrzanu
    - 25 dag wędzonki, lub kiełbaski jaką kto lubi
    - 4 ząbki czosnku
    - łyżka mąki pszennej
    - szklanka śmietany
    - listek laurowy
    - sól, pieprz

    Sporządzić wywar z kości i warzyw.
    Do przecedzongo wywaru dodać starty chrzan, czosnek, pokrajaną wędlinę, ugotowane i pokrajane w kostkę jaja.
    Zabielić śmietaną z mąką.
    Zagotować i doprawić do smaku.
    Wiem że w niektórych domach zamiast chrzanu dodawana jest ćwikła - ja nie próbowałam, ale jak kto woli.

    Smacznego.


  5. #5
    Aniutka29
    Super Moderator

    Dania na stół wigilijny

    Poproszę o Wasze przepisy


  6. #6
    Sill
    Częsty User
    hm słatka z łososia:
    majonez
    łosoś wędzony (norweski)
    2 trzy pokrojone papryczki czerwone świeże
    cebulka w occie
    pieczarki marynowane
    ogóreczek konserwowy ciut soli
    ciut pieprzu i jak to w sałatkach wymerdac wszystko razem dobrze


  7. #7
    aga27g
    Mamuśka
    Pierogi z kapusta i grzybami

    na farsz
    kapusta kiszona,grzybki suszone lub pieczarki, cebula (ugotowac do miękkości zmielic przez maszynke przesmazyc na patelni doprawic sola i pieprzem)

    na ciasto
    0,5 kg mąki
    0,5 szkl śmietany
    szczypta soli
    ciepła woda


  8. #8
    Sill
    Częsty User
    Sałatka z tuńczyka:
    puszka tuńczyka
    puszka żółtej fasolki
    3 może 4 ogórki konserwowe
    jedna dorodna czerwona papryka
    torebka ugotowanego ryżu
    mała cebulka
    majonez jajonez
    sól i pieprz do smaku
    Co nie jest drobne to posiekać w kosteczkę i wymerdać odp[owiednio

    Jałowa grzybowa:
    garść mogą być dwie suszonych grzybów
    pieprz zwykły duuużo
    pieprz w ziartnkach
    liść laurowy
    ziele angielskie
    dwie duże cebule
    gar wody
    sól
    Grzybki moczyć wcześniej kilka godzin a później gotować jak ktoś nie jest przekonany to może gotować na kostce rosołowej i ewantualnie dodać włoszczyzne ale ja idę na najprostszym przepisie

    Babka gotowana:
    5 jaj
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki
    szklanka kartoflanki
    margaryna koniecznie palma
    Składniki dodawać w wymienionej kolejności mąki i proszek najlepiej przesiać a margarynę dodać rozpuszczoną Wymieszać dobrze i zalać do specjalnej formy
    wypełnić wielki gar wodą i wstawić formę Wody powinno być do 3/4 wysokości formy. Forme obciążyć by nie pływała i zakryć pokrywką tudzież miską Podpalić gas godzinkę do półtorej gotować.
    Jeśli kupicie nową formę nie zrażajcie się Pierwsze sześć babek to będą zakalce ponieważ forma musi się "przepalić"
    mały proszek do pieczenia(18g)
    Jeśli idzie o margaryne to u mnie skutkuje tylko palma więc odradzam ryzykowanie innej zamiennikiem może być co najwyżej niepełna szklanka opleju ale na palmie i tak najlepiej wychodzi
    Polewa do babki:
    & płaskich łyżek margaryny
    21 płaskich łyżek cukru
    3 łżki wody
    3 łyżki czarnego kakao

    Załadować do garnuszka podpalić gas i na wolnym ogniu mieszać do połączenia wszystkich składników Oczywiście łyżki stołowe mają być Można podzielić też wszystko na pół i zrobić mniej polewy Taka ilość starczyłaby na dwie babki
    Smacznego


  9. #9
    Aniutka29
    Super Moderator

    Sprawdzone przepisy na Święta Wielkanocne

    Poproszę o przepisy na Wasze popisowe dania

    I od razu podaję swój przepis na zakwas na żurek

    składniki:

    -mąka żytnia
    -sól
    -czosnek

    Wykonanie:

    Do słoika 0,75 l. wsypać 3 duże łyżki mąki, łyżeczkę od herbaty soli, zalać zimną przegotowaną wodą, rozgnieść 4 ząbki czosnku z czystą łupiną, wrzucić do słoika, zabełtać, odstawić w kuchni na parapet na ok. 3 dni. Od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem. Po 3 dniach włożyć do lodówki.
    Dodać do wywaru na żurek.
    Podobno rewelacja


  10. #10
    indygo.m
    Olimp
    poniewaz uwielbiam gotowac ale nienawidze piec ciast (to moja sister cały talent i ochote mi wykradła)
    to na święta dla 2 lewych rąk i laików polecam ciasto które sama robię a jest słodkie i pycha

    po prostu pieczemy ciasto kruche na blaszce, pokrywamy je cienka warstwa czekolady (roztopiona tabliczka rozsmarowana pedzelkiem)
    i na to zalewamy karmelem zrobionym z mleczka kondensowanego


    słodkie i pyszne

    taki niby mazurek


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu