+ Odpowiedz na ten temat
Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3 9 10 11 12 13
Pokaż wyniki od 121 do 128 z 128

Sprawdzone przepisy, polecane dania na różne okazje :)

  1. #121
    imagine
    Nowicjusz
    Murzynek

    Składniki:
    - 1 kostka margaryny
    - pół szklanki mleka
    - niepełne 2 szklanki cukru
    - 4 czubate łyżki kakao
    - 4 jajka
    - 2 szklanki mąki
    - łyżka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki przyprawy do piernika

    Przygotowanie:
    1. Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
    2. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i przyprawę do piernika
    3. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek
    4. Przelać do wysmarowanej blaszki
    5. Piec ok. 45 min w 150st.C
    6. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą

    --- Dopisek ---

    Szukałam jakiegoś przepisu bez masła czy margaryny bo nie miałam w lodówce i z owocami bo i ich mam aż za dużo. Ciacho zrobiłam i przed chwilą jadłam - pyszne, lekkie, soczyste.
    Składniki:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    dowolne owoce
    cukier puder lub lukier lub czekolada na górę
    Przygotowanie: jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, potem dolewamy olej, wsypujemy mąkę i proszek, miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
    Wlewamy wszystko do formy, ja dziś piekłam w tortownicy takiej 24 cm wyłożonej pergaminem- dół i boki.
    Dziś do ciasta dodałam maliny obtoczone w mące, ale ponoć świetne jest też z borówkami, jałkami, jagodami i śliwkami.
    Piec 1 godzinę w 170 stopnich. Wyrosło rewelacyjnie i jest pryszne. ja polałam polewą czekoladową, bo balam się że malinki mogą być kwaśne i chciałam dodac trochę słodyczy. Cukier puder też byłby super.


  2. #122
    kamccia83
    Mamuśka
    Imagin ostatni przepis dzis wyprobuje dzieki


  3. #123
    ammos
    Nowicjusz
    Mam dokładnie taki sam przepis na Murzynka - polecam, nie ma opcji, żeby się nie udał. Tylko, że ja do niego dodaję jeszcze plasterki jabłka, ponieważ wolę jak ciasto jest bardziej 'mokre'.


  4. #124
    Biżu
    Nowicjusz
    Czytałam Wasze przepisy , kilka już nawet zrobiłam ale może wrócimy do nich dalej, chyba macie jeszcze jakieś pyszne, teraz zbliżają się Święta może coś znajdziecie w swoich zeszytach ...taki domowy przepiski który przechodzi pokolenia na pokolenie Ja napiszę kilka tylko ograne porządki


  5. #125
    basiaww
    Nowicjusz
    A jakie deserki robicie w takie ciepłe dni? Ja najbardziej lubię ten najprostszy. Czyli winogrona w galaretce oraz na wierzchu bita śmietana. Posypuję to równiez czekoladą albo rodzynkami. Zajada się cała rodzina.

    Jeszcze bardzo posmakowało mi nowe ptasie mleczko Wedla o smaku frappe. W białej czekoladzie. Można je zamrozić i wychodzi z tego bardzo ciekawy , zimny deserek. Fajny zamiennik lodów. Do tej pory myślałam,ze moje ulubione to tradycyjne ale to kawowe również jest świetne.


  6. #126
    brzozama
    Nowicjusz
    Oprócz tradycyjnych muffinek i ciast, lubię też czasem poeksperymentować tak, żeby było smacznie i trochę bardziej zdrowo ostatnio wypróbowałam świetny przepis na batoniki owsiane z orzechami! Dzieciaki się zajadają

    "
    - 1 szklanka orzechów (mogą być tylko ziemne lub mieszanka z laskowymi, pekan czy włoskimi)
    - 3 szklanki płatków owsianych górskich
    - 1/4 szklanki oleju
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 1/3 szklanki miodu
    - 1/3 szklanki cukru brązowego
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    duża szczypta cynamonu
    - 3 łyżki masła orzechowego
    duża szczypta cynamonu
    - 3 łyżki masła orzechowego

    Piekarnik nagrzewamy do 145 C. Orzechy prażymy ok. 3-5 minut na rozgrzanej patelni (często mieszając żeby się nie przypaliły). Wsypujemy do dużej miski. Na tej samej patelni smażymy płatki owsiane z olejem - również kilka minut. Dodajemy do orzechów, mieszamy z solą. Nie zmieniając naczynia, rozpuszczamy miód z cukrem - mieszamy bardzo często, masa nie może się przypalić, ale cukier musi się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt, cynamon i masło orzechowe. Mieszamy i dodajemy do orzechów z płatkami.

    Szybko i dokładnie mieszamy, żeby masa oblepiła dokładnie suche składniki. Prostokątną formę na ciasto wykładamy folią aluminiową, którą delikatnie smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej masę i staramy się ją wygładzić, aby pokryła całą foremkę (batoniki będą miały wysokość ok. 1 cm). Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy, studzimy i po 10 minutach kroimy na 16 części. Kiedy masa całkowicie ostygnie, wyjmujemy batoniki. "


  7. #127
    Minia32
    Nowicjusz
    podrzucę Wam przepis na przepyszne ciasto z
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się, lekkie, szybkie i przepyszne daję nawet troszkę mniej cukru niż w przepisie


  8. #128
    veryAnka
    Nowicjusz
    Ja testuję przepisy na koktajle owocowe z blendera, które sama sobie komponuję albo szukam inspiracji tu
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3 9 10 11 12 13

Podobne wątki

  1. 09-29-2014, 13:23
  2. 01-11-2012, 16:41
  3. 05-26-2009, 20:55
  4. 12-13-2007, 08:41
  5. 11-26-2007, 12:47

Tagi dla tego tematu