+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Produkty ekologiczne

  1. #1
    Jakub Krężel
    Nowicjusz

    Arrow Produkty ekologiczne

    Advertisement



    Chciałbym pokazać Wam coś naprawdę wyjątkowego, niecodziennego i nietuzinkowego - domową produkcję sera!

    Ja produkuję własne sery od jakiegoś czasu, jest to niesamowicie satysfakcjonujące hobby. Domowy ser można zrobić w każdym mieszkaniu, nie potrzebny jest profesjonalny sprzęt. Wystarczy mleko i kilka drobiazgów. Załączam kilka zdjęć moich serów:

    Gouda:




    Również Gouda:


    Gouda pokryta woskiem serowarskim:


    Ser Koryciński:


    Moja lodówka:


    Jeśli udało mi się zainteresować - pytajcie o cokolwiek, chętnie napiszę coś więcej. Zapraszam też na moją stronę
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się która powstała niedawno - też możecie poczytać trochę o domowym serowarstwie.



    Ostatnio edytowane przez holly ; 01-15-2013 o 14:39 Powód: zgoda administarcji na podanie link-u

  2. #2
    Aniutka29
    Super Moderator
    Jakub, cuuuuda, szacun

    Ja od jakiegoś czasu interesuję się zdrowym odżywianiem, staram się kupować produkty bez konserwantów, ekologiczne i co się da, robię sama, np. wędlin nie kupuję, piekę sama schab, boczek, karkówkę itp. , które jemy na zimno do pieczywa zamiast kupnych wędlin, piekę chleb, bułki (rzadko, ale zamierzam częściej ) ale serów jeszcze nie robiłam

    --- Dopisek ---

    A w ogóle to bardzo dobry pomysł na nowy wątek - piszcie, co sami "produkujecie" w warunkach domowych i podawajcie produkty bez konserwantów (w dzisiejszych czasach wbrew pozorom to niełatwa sprawa, prawie każdy produkt spożywczy posiada jakieś "E" )


  3. #3
    Jakub Krężel
    Nowicjusz
    Cieszę się, że się spodobało

    To wrzucę jeszcze kilka zdjęć - ser Gouda:

    201205031070.jpg


    201205151148.jpg


    201205131146.jpg


  4. #4
    niezapominajka
    Mamuśka
    Ślinka cieknie. Kocham sery


  5. #5
    marta1982
    Mamuśka
    jestem pod wrażeniem chętnie zaglębię się w temat.


  6. #6
    agawcia
    Mamuśka
    ooo mniam


  7. #7
    Jakub Krężel
    Nowicjusz
    Cytat marta1982 : Zobacz post
    jestem pod wrażeniem chętnie zaglębię się w temat.
    No to super! W takim razie podsyłam linki do dwóch przepisów. Oba są mojego autorstwa (lub modyfikacje mojego autorstwa).



    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się

    Na pierwszy ser polecam Goudę. Jest prosty w produkcji (mimo, że przepis może na początku wydawać się skomplikowany). Na dodatek podczas jego wyrobu można "załapać" podstawowe techniki. Taka gouda na pewni wyjdzie. Lepiej albo gorzej, ale smakować będzie super - po to w końcu nasz własny wyrób.
    Chętnie odpowiem na kolejne pytania

    Ostatnio edytowane przez holly ; 01-15-2013 o 14:37 Powód: zgoda administarcji na podanie linku

  8. #8
    Aniutka29
    Super Moderator
    Jakub, poproszę o przepis na goudę


  9. #9
    Sigonka
    Mamuśka
    moj mąż produkuje ekologiczne wędliny z certyfikatem a ja prowadzę ekobazar w Lublinie, na który przyjeżdzają ekologiczni producenci


  10. #10
    Jakub Krężel
    Nowicjusz
    Cytat Aniutka29 : Zobacz post
    Jakub, poproszę o przepis na goudę
    Moderator usunął link

    Ale wrzucę w takim razie bezpośrednio.

    Co potrzebujesz?

    10 L mleka
    2 gramy kultury starterowej MSE
    1 gram podpuszczki naturalnej LUB 0,05 grama podpuszczki mikrobiologicznej
    1 kg soli do przygotowania solanki (zaleca się sól niejodowaną)
    1 łyżka chlorku wapnia
    przegotowana woda na solankę
    parafina / wosk do powlekania serów





    1. Podgrzać mleko do temperatury 23-33 st. C, dodać kulturę starterową i dokładnie wymieszać. Można, ale nie trzeba dodać chlorek wapnia i znów wymieszać. Przykryć i pozostawić na 10 minut do stężenia.

    2. Dodać rozpuszczoną w 50 ml wody podpuszczkę i delikatnie mieszać ruchami z góry do dołu przez 1 minutę (jeśli używamy mleka prosto od krowy, grzbietem łyżki mieszamy samą powierzchnię mleka 1 minutę dłużej).

    3. Skrzep pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Odstawić na 10 minut.

    4. Odsączyć 1/3 serwatki. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać tyle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 33 st. C.

    5. Skrzep odstawić na 10 minut.

    6. Odlać serwatkę do poziomu skrzepu. Cały czas mieszając, stopniowo dodać tle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 37-38 st. C. Utrzymać tę temperaturę przez 15 minut (można użyć koca lub malutkiego palnika), często mieszając, aby nie dopuścić do sklejania ziaren.

    7. Odstawić skrzep na 30 minut do stężenia.

    8. Odlać pozostałą serwatkę. Szybko przełożyć ciepły skrzep do formy na ser o wadze około 1 KG, wyłożonej chustą serowarską. Uważać, aby nie rozkruszyć skrzepu.

    9. Prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 10 KG.

    10. Wyjąć ser z formy i delikatnie odwinąć chustę. Ser przewrócić do góry nogami, ponownie zawinąć i znów prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 20 KG.

    11. Poprzedni proces (pkt. 10) powtórzyć, ale prasować pod ciśnieniem 25 KG przez okres od 12 do 16 godzin. Wyciągnąć z prasy.

    12. Przygotować nasycony roztwór soli w naczyniu szklanym lub ze stali nierdzewnej. Moczyć ser w solance przez 12 godzin.

    13. Wyciągnąć ser z solanki i osuszyć, oklepując jego powierzchnię. Solankę można przechowywać w lodówce i użyć przy innej okazji (należy ją przed kolejnym użyciem przegotować, dodać wody i dodać trochę soli, aby roztwór był znów nasycony).

    14. Osuszać ser w temperaturze 10 st. C (lodówka lub piwnica) przez 3 tygodnie.

    15. Ser pokryć parafiną.

    16. Odstawić do dojrzewania w temperaturze 10 st. C na 3-4 miesiące. Przewracać 3-4 razy na tydzień. Jeden ser można pozostawić na dłużej - po 6-9 miesiącach to będzie prawdziwy przysmak!

    źródło:
    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się
    Chętnie pomogę w produkcji, pisz, pytaj - śmiało


+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni