+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Normy hormonalne

  1. #1
    zośka
    Guest

    Arrow Normy hormonalne

    Advertisement



    Podane poniżej normy mają wyłącznie informacyjną funkcje, bo jak wiadomo interpretacja wyników to zadanie lekarza.
    Należy traktować je orientacyjnie, ponieważ różne laboratoria mają różne normy. Możecie również mieć wyniki w innych jednostkach.
    Najczęściej zakłada się margines błędu ok. 4-10%.

    FSH - folikulotropina, hormon folikulotropowy
    mężczyźni: 2-10 U/l

    kobiety:
    faza folikularna: 2,8-11,3 mlU/ml
    faza owulacyjna, środek cyklu: 5,8-21,0 mlU/ml
    faza lutealna: 1,2-9,0 mlU/ml
    po menopauzie: 21,7-153,0 mlU/ml

    coś nie tak - podwyższenie lub obniżenie poziomu
    co to znaczy - podwyższenie u kobiet może oznaczać zaburzenie pracy jajników, u mężczyzn w nasieniaku jąder; obniżenie we wtórnej niedoczynności gonad, w późnej fazie nadczynności przysadki

    poniżej 3 mIU/ml - sygnalizuje niewydolność przysadki
    9-12 mIU/ml - oznacza obniżoną rezerwę jajnikową
    12-18 mIU/ml - wyczerpująca się rezerwa jajnikowa, stymulacja przy takim FSH jest trudna
    > 18 mIU/ml - stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe

    Istotny jest stosunek stężeń LH i FSH. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.



    LH - hormon luteinizujący, lutropina
    mężczyźni: 2-9 U/l

    kobiety:
    faza folikularna: 1,1-11,6 mlU/ml
    faza owulacyjna: 17-77 mlU/ml
    faza lutealna: 0-14,7 mlU/ml
    po menopauzie: 13,3-39,8 mlU/ml
    dzien piku LH: 20 mIU/ml


    coś nie tak - podwyższenie lub obniżenie poziomu LH
    co to znaczy - podwyższenie występuje w gruczolakach przysadki, niewydolności jajników u kobiet, niewydolności jąder u mężczyzn, w zespole wielotorbielowatych jajników, w zespole niewrażliwości na androgeny, obniżenie poziomu obserwuje się w gruczolaku przysadki i niedoczynności przysadki, w anoreksji, podczas przyjmowania testosteronu, stosowania HTZ



    PRL - prolaktyna
    mężczyźni: poniżej 15 ng/ml

    kobiety:
    1,2-25 ng/ml
    faza folikularna: poniżej 15 ng/ml
    faza luteinowa: 20 ng/ml
    po menopauzie: poniżej 15 ng/ml

    coś nie tak - podwyższone albo obniżone stężenie
    co to znaczy - podwyższone występuje w ciąży, pod wpływem stresu, w guzach przedniego płata przysadki, w ciężkiej niewydolności nerek, w trakcie przyjmowania leków hamujących owulację, pod wpływem niekórych leków antydepresyjnych i obniżających ciśnienie krwi; obniżone stężenie obserwuje się w niewydolności przysadki



    Androgeny:

    Testosteron
    mężczyźni:7,6-34 nmol/l
    0,2-0,8 ng/ml

    kobiety:
    0,69-2,77 nmol/l
    0,2-0,8 ng/ml
    6,0-86 ng/dl
    przed menopauza: <10-144 ng/dl
    tabletki antykoncepcyjne: <10-110 ng/dl
    po menopauzie: <10-80 ng/dl

    Dihydrotestosteron
    mężczyźni:
    0,7-3,5 nmol/l
    0,2-1,0 ng/ml

    Androstendion
    kobiety i mężczyźni:
    2,7-5,8 nmol/l
    0,8-1,6 ng/ml

    DHEA
    mężczyźni:
    13,8-27,7 nmol/l
    4,0-8,0 ng/ml

    kobiety:
    5,2-25,3 nmol/l
    1,5 ?7,3 ng/ml


    coś nie tak - zmniejszone lub zwiększone stężenie androgenów
    co to znaczy - zwiększone stężenie obserwuje się u mężczyzn np. w guzach jąder, u kobiet w guzach kory nadnerczy i jajników, we wrodzonych defektach syntezy sterydów nadnerczowych; zmniejszone stężenie występuje w chorobach przysadki lub podwzgórza, w chorobach metabolicznych, w przewlekłych, wyniszczających chorobach np. w mocznicy, marskości wątroby



    Progesteron
    kobiety:
    faza folikularna: 0-1,13 ng/ml
    środek cyklu: 0,48-1,72 ng/ml
    faza lutealna: 0,95-21,0 ng/ml
    po menopauzie: 0-1,0 ng/ml
    ciąża 1-trymestr: 9,3-33,2 ng/ml
    ciąża 2-trymestr: 29,5-50,0 ng/ml
    ciąża 3-trymestr: 83,1-160,0 ng/ml



    E2 - estradiol
    kobiety:
    faza folikularna: 0-160,0 pg/nl
    owulacja: 34,0-400,0 pg/nl
    faza lutealna: 27-247,0 pg/nl
    nieleczone po menopauzie: 0-30,0 pg/nl
    leczone po menopauzie: 0-93,0 pg/nl
    tabletki antykoncepcyjne: 0-102,0 pg/nl



    Hormony tarczycy:

    TSH - hormon tyreotropowy, tyreotropina
    0,4 - 5,01 ulU/ml
    0,32-5 mU/l

    coś nie tak - zmniejszenie albo zwiększenie stężenia
    co to znaczy - zmniejszenie występuje w uszkodzeniu podwzgórza albo części gruczołowej przysadki, w pierwotnej nadczynności tarczycy, podczas leczenia hormonami tarczycy, zwiększenie stężenia występuje w niedoczynności tarczycy, w gruczolaku tarczycy

    T4- tyroksyna
    stężenie wolnej tyroksyny: 10-31 pmol/l
    całkowite stężenie: 64-155 nmol/l
    0,8 - 2 ng/dl

    coś nie tak - zwiększenie albo zmniejszenie stężenia
    co to znaczy - zmniejszenie stwierdza się w niedoczynności tarczycy, a zwiększenie w nadczynności tarczycy

    T3 - trójjodotyronina
    3,5-10 pmol/l
    1,4 - 4,4 pg/ml

    coś nie tak - zwiększenie albo zmniejszenie stężenia
    co to znaczy - zmniejszenie stwierdza się w niedoczynności tarczycy, w cukrzycy, pod wpływem wysiłku fizycznego, w chorobach ogólnoustrojowych; zwiększenie obserwuje się nadczynności tarczycy



    Glukoza we krwi:
    70-100 mg%

    coś nie tak - podwyższone albo obniżone stężenie
    co to znaczy - podwyższone stężenie stwierdza się w nietolerancji glukozy, cukrzycy, chorobach trzustki, chorobach przysadki; zmniejszone występuje w niedoborach żywieniowych, nadmiernym zużycie glukozy (np. w trakcie wysiłku), w przedawkowaniach insuliny, niedoczynności przysadki i nadnerczy, toksycznych uszkodzeniach wątroby

    Próba obciążenia glukozą (krzywa cukrowa):
    glukoza 120 minut po obciążeniu 75 g glukozy: 70-100 mg/dl (3.9-5.6 mmol/l)



    Cholesterol w surowicy:
    150-220 mg%

    coś nie tak - podwyższone albo obniżone stężenie
    co to znaczy - podwyższone może oznaczać nadmiar cholesterolu w pożywieniu, zaburzone przemiany metabolicznej cholesterolu np. w niedoczynności tarczycy, cukrzyca, choroby nerek; obniżone upośledzoną produkcję cholesterolu przez uszkodzone komórki wątroby, niedożywienie, nasilone procesy metaboliczne w nadczynności tarczycy, zespoły złego wchłaniania

    Frakcje cholesterolu:
    Tzw. zły cholesterol
    LDL - ok. 50-75% cholesterolu całkowitego
    VLDL ok. 5% cholesterolu całkowitego

    Tzw. dobry cholesterol
    HDL - ok. 20-35% cholesterolu całkowitego

    Trójglicerydy:
    0,4-1.8 mmol/l

    coś nie tak - zwiększone stężenie
    co to znaczy - nadmiar trójglicerydów w pokarmach, zwiększone wytwarzanie trójglicerydów przez wątrobę (w głodówkach, w cukrzycy, w alkoholizmie, w niewydolności nerek), zwolnione spalanie trójglicerydów (w niedoczynności tarczycy)


    KIEDY?

    3 - 5 dzień cyklu
    1. FSH 3- 12 mlU/ml FSH - hormon folikulostymulina lub inaczej hormon folikulotropowy
    2. LH 2-13 mlU/ml LH - luteotropina albo inaczej hormon luteinizujący.

    3 dzień cyklu
    Estradiol

    7 dni po owulacji (20-22 dc)
    1. Progesteron




  2. #2
    pipi
    Administrator

    NORMY HORMONALNE

    PODAJĘ LINK DO NORM HORMONALNYCH

    http://www.maluchy.pl/tabele/2


  3. #3
    Ewa 74
    Olimp

    Normy hormonów

    Znalazłam bardzo fajną stronkę, na której znajdziemy normy hormonków, jak to możliwe to może modek zamieści ten link w miejscu gdzie wszyscy będziemy mogli obejrzeć normy


    Linki widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników Zarejestruj się


  4. #4
    Marta54
    Nowicjusz
    Dzięki za poradnik, z pewnością skorzystam. Jak uważacie, czy jeśli hormon tarczycy jest lekko przekroczony w górę to jest to duży problem? Podobno zdrowy człowiek ma mieć TSH na poziomie 2.0


+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

Tagi dla tego tematu